Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrouwelijke minimalistische kunst in Fondation CAB

Vrouwelijke minimalistische kunst in Fondation CABKunst & Cultuur

Fondation CAB is een voormalige steenkoolopslag in Brussel die door zakenman en kunstverzamelaar Hubert Bonnet werd omgebouwd tot een ruime en lichtovergoten exporuimte. In de tentoonstelling 'Figures on a ground' toont de Fondation CAB werk van vrouwelijke minimalistische kunstenaars. De moeite waard om te ontdekken, zei kunsthistorica Elise Dupré vanmorgen in Espresso.
Fondation CAB

de drie zwarte monolieten van Julia Mangold waren voor Elise Dupré een hoogtepunt in de tentoonstelling

Minimal art is een kunststroming uit de jaren '60 en '70, die vooral in de Amerikaanse kunstwereld voet aan grond kreeg. Deze kunst wilde de 'essentie' van kunst vatten. De materialen zijn vaak industriëel (metaal, beton, ...) en zijn ook meestal duidelijk zichtbaar in het werk. De grote namen in deze stroming zijn hoofdzakelijk mannen en dat maakt deze tentoonstelling alvast zo bijzonder, omdat ze laat zien dat er ook vrouwelijke pioniers waren in de Minimal art. Hun werk wordt getoond naast dat van van hedendaagse kunstenaars, die soms verwijzen naar die Minimal art of er kritiek op geven.

Maar ook wat materialen betreft doorbreekt Figures on a Ground de gekende definities over Minimalistische kunst. Niet alleen industriële materialen staan centraal, maar er is veel aandacht voor het natuurlijke, het menselijke, het handmatige.

De expo 'Figures on a ground, perspectives on minimal art' in Fondation CAB in Brussel loopt nog tot 12 december.

Elise Dupré over 'Figures on a ground' in Fondation CAB

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.