Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Vrouwen aan het roer in Klara Live.

Vrouwen aan het roer in Klara Live.Klassieke muziek

In de week van 25 november hoort u in Klara Live twee concerten met de nieuwe, jonge vrouwelijke chef-dirigenten van twee Vlaamse orkesten. De Munt focust dan weer op de figuur van Jeanne d’Arc. U krijgt ook veel cellomuziek en een concert met het muzikale DNA van Venetië.
Kristiina Poska met partituur© Wouter Maeckelberghe

Kristiina Poska: chef-dirigente van Symfonieorkest Vlaanderen

Maandag 25 november

De nieuwe dirigente van het Symfonieorkest Vlaanderen, Kristiina Poska, krijgt veel bewonderende reacties. In dit concert stonden violist Lorenzo Gatto en cellist Pieter Wispelwey voor de allereerste keer samen op het podium in het dubbelconcerto van Johannes Brahms. Die stond ook de rest van het concert centraal. Poska dirigeerde ook zijn Tweede symfonie. Een concert opgenomen in het Concertgebouw Brugge op 3 oktober 2019.

Dinsdag 26 november

Venetië blijft betoveren en beroeren. Ook de fenomenale barokviolist, contratenor en dirigent Dmitri Sinkovsky is al jaren in de ban van de stad en haar muziek. Hij ging op zoek naar het creatieve DNA dat doorheen de eeuwen is geweven in de muziek van Venetië en de meesterwerken waar dit toe leidde. Met composities van o.a. Giovanni Battista Fontana, Claudio Monteverdi, Riccardo Rognoni, Johann Heinrich Schmelzer en Antonio Vivaldi. Opgenomen tijdens het Festival voor oude muziek in Riga op 7 juli 2019.

Woensdag 27 november

De nieuwe chef-dirigente van het Antwerp Symphony Orchestra Elim Chan geeft ook een stem aan vrouwen. Vandaag is dat de Britse componiste Anna Clyne, met haar werk ‘This Midnight Tour’. Pianist Marc-André Hamelin zorgt voor de nodige virtuositeit in de Paganinivariaties van Rachmaninov. Dit concert, opgenomen door Klara op 23 november, eindigde met Dvořáks achtste symfonie, vol wonderlijke melodieën, dansen en mijmeringen. Voor romantici die een spannend zijsprongetje naar de 21e eeuw niet uit de weg gaan is dit het perfecte concert.

Donderdag 28 november

De Britse cellist Steven Isserlis is gek op Robert Schumann. Hoewel die best veel kamermuziek voor cello schreef, horen we hier zijn tweede vioolsonate waar Isserlis een eigen cellobewerking van maakte. Samen met de Canadese pianist Connie Shih verkent hij een gambasonate van Johann Sebastian Bach, gevolgd door enkele korte stukken van György Kurtág. Met de herkenbare invloeden van onder andere Kurtág en barokmuziek, sluit het werk 'Lieux retrouvés' van Thomas Adès dit programma passend af. Een EBU-concert opgenomen in het Duitse Hitzacker Festival op 27 juli.

Vrijdag 29 november

Europalia Roemenië opende met een prachtige Brancusitentoonstelling. In Klara Live hoort u in het kader van dit festival een rechtstreeks concert met het Belgian National Orchestra o.l.v. Cristian Măcelaru. De Roemeense rapsodie van Georges Enescu, vol reminiscenties aan heerlijke volksmuziek, is een perfecte start van de avond. De jonge Roemeense cellist Andrei Ioniță is solist in het wondermooie celloconcerto van Edward Elgar. Het concert belsuit met de vijfde symfonie van Sergej Prokofjev, een werk van hoop geschreven na de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 30 november

Met de opera Giovanna d’Arco van Giuseppe Verdi zoemt De Munt in op de fascinerende figuur van Jeanne d’Arc. Haar rol vergt de flair van een heldin, de kwetsbaarheid van een maagd en het uithoudingsvermogen van een martelares. Sopraan Salome Jicia zingt deze veeleisende titelrol in Giovanna d’Arco. In zijn zevende opera toont Giuseppe Verdi zijn feilloze feeling voor de menselijke stem en legt hij de kiemen van zijn grote duetten van o.m. La Traviata, zegt dirigent Giuliano Carella.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.