Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
VRT-cultuurpionier Annie Declerck overleden

VRT-cultuurpionier Annie Declerck overledenKunst & Cultuur

Producer, regisseur, presentatrice en tv-pionier Annie Declerck is overleden, ze werd 87. Ze werkte voor de openbare omroep van 1952 tot 1997. In 1958, tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel, slaagde ze erin om internationale culturele persoonlijkheden te interviewen. Ze was de drijvende kracht achter honderden culturele uitzendingen op tv, zoals “Kunst-Zaken” en “Ziggurat”.
Annie Declerck

Annie Declerck

Tv-pionier Annie Declerk is overleden, ze is 87 geworden. Het grote publiek leerde haar kennen tijdens de tv-uitzendingen vanop de legendarische Expo 58, de Wereldtentoonstelling in 1958 op de Heizel in Brussel. In de verschillende paviljoenen op de Expo maakte ze tot drie live-interviews per dag, zes maanden lang.

Ze wist toen internationale culturele persoonlijkheden te strikken zoals de Amerikaanse regisseur Orson Welles, of de toenmalige directeur van het Bolsjoj-theater in Moskou Alexander Melik-Pashayev. Maar ook de Franse schrijver Henri Perruchot, of de Nederlandse componist Henk Badings. Zelfs de gezagvoerder van een atoomduikboot kreeg ze voor de microfoon. 

Cultuur op tv
In 1959 stond Annie Declerck aan de wieg van “Toneelmagazine”, het eerste programma op de toenmalige BRT dat aan toneel en andere cultuur was gewijd.

Later werd Annie Declerck producer van cultuurprogramma’s als “Horen en zien”, “Binnen en buiten”, “Zoeklicht”, “Kunst-Zaken”, “Het gerucht”, “Verwant” of “Ziggurat”. Hier werkte ze vooral achter de schermen als producer, regisseur, scenarist of interviewer. In die vaak dagelijkse uitzendingen kwam al wie een naam had in de culturele wereld voor het voetlicht, zowel uit binnen- als uit buitenland.

Een enkele keer kwam Annie Declerck zelf nog in beeld, en dan vaak met een geheel eigen commentaar op een voorstelling of cultuurevenement.

Naast de omroep
Ook buiten de omroep was ze een gezaghebbende stem in de cultuur- en vooral de theaterwereld. Er komen dan ook veel bedroefde reacties van acteurs, regisseurs en schrijvers. Auteur Stefan Hertmans noemt Annie Declerck "de grote dame van de cultuurprogramma’s van de BRT/BRTN, intellectuele getuige van een tijdperk, waardige, sterke, slimme, gevoelige, geweldige Annie.”

De grote dame van de cultuurprogramma’s van de BRT, waardige, sterke, slimme, gevoelige, geweldige Annie.
Stefan Hertmans, auteur

Annie Declerck was de partner van de bekende componist en dirigent Frédéric Devreese, die ruim een jaar geleden overleed. Haar vader was de Antwerpse gouverneur Richard Declerck.

Cultuur bleef een hoofdplaats innemen in haar leven. Zo schonk ze onlangs nog meubilair en een piano van haar man Frédéric Devreese voor het vernieuwde "Huis van Herman Teirlinck", dat net afgelopen weekend de deuren opende.

(c) VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.