Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
VRT stelt ontwerp nieuw omroepgebouw voor

VRT stelt ontwerp nieuw omroepgebouw voorBlijf verwonderd!

Het nieuwe gebouw van de openbare omroep wordt een compact, horizontaal gebouw met maar vier verdiepingen en vijf binnentuinen. Het wordt geïntegreerd in de natuurlijke omgeving van het bos op de Reyerssite. Het gebouw moet klaar zijn in de zomer van 2026.
Afbeelding van het nieuwe gebouw

De basis is een achthoek waar een vierkante 'doos' op rust

Het nieuwe VRT-huis van 65.000 vierkante meter – waarvan 40.000 vierkante meter bovengronds – is een gebouw met twee gestapelde volumes. Het eerste volume omvat onder meer een ruime lobby, ontmoetingsplekken voor medewerkers en bezoekers en drie grote televisiestudio’s.

Daarbovenop komt het tweede volume dat uit drie verdiepingen bestaat. "We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van samenwerken bevordert en silo’s doorbreekt tussen onze afdelingen", zegt CEO van de VRT Frederik Delaplace. "Onze mensen zullen letterlijk samenwerken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren."

"Iedereen zit bij elkaar in de buurt. Geen afstand, maar samenwerking, overleg en creatie", zegt architect David Van Severen van het architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen. "De tuinen in het gebouw en grandioze bomen errond zorgen voor een totaal nieuwe, inspirerende omgeving.”

"Het gebouw is opgetrokken rond vijf ruime binnentuinen die toegankelijk zijn vanuit de werkruimtes", zegt landschapsarchitect Bas Smets van Bureau Bas Smets. "Dankzij de slimme positionering van het gebouw in de site worden de bestaande grote bomen in het park maximaal behouden. Het gebouw heeft daardoor tegelijkertijd uitzicht op het bestaande publieke park en inkijk in de intieme tuinen aan de binnenkant.”

zicht op één van de binnentuinen in het nieuwe gebouw
"De tuinen in het gebouw en grandioze bomen errond zorgen voor een totaal nieuwe, inspirerende omgeving.”

Design & build
De opdracht wordt gegund aan een bouwteam. Naast de architectenbureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets bestaat het team ook uit de ingenieursbureaus Tractebel en CES, bouwer van tv- en radiostudio's Ideal Acoustics, bouwbedrijven Willemen Construct en Jan De Nul Group en bouwtechnologiegroep EEG. Door de aannemers al van meet af aan bij het ontwerp te betrekken, de zogeheten design & build-procedure, wil de VRT vermijden wat vorige keer is fout gelopen.

In november 2019 stopte de openbare omroep de samenwerking met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs (Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects + Arup UK + VK group) toen bleek dat het project niet binnen budget kon worden gerealiseerd. De nieuwe opdracht moet gerealiseerd worden binnen het budget van 133,5 miljoen euro.

zicht op de inkomhal van het nieuwe VRT gebouw
"Het gebouw is gericht op ontmoeting, samenwerking, overleg en creatie."

Maar niet iedereen is fan van deze manier van werken. "Aannemers moeten een offerte indienen en gaan dan ook op zoek naar een architectenbureau dat een gebouw kan realiseren voor een scherpe prijs", zegt Lisa De Visscher, hoofdredacteur van het architectuurtijdschrift A+. "Aannemers nemen hier dus het initiatief en als bouwheer (hier de VRT) kan je dus niet zomaar kiezen voor een ontwerp, waarvoor je later een uitvoerder zoekt. Deze procedure komt de positie van de architect en de architectuur in het algemeen niet ten goede."

Het dossier wordt klaargemaakt voor de aanvraag van de bouwvergunning. Zodra deze afgeleverd is, wordt de exacte startdatum van de werken bepaald. Het doel is om te verhuizen vanaf de zomer van 2026.

Het gebouw in cijfers
* 65.000 m² waarvan 40.000 m² bovengronds
* Elke verdieping is 2 voetbalvelden groot
* 18.000 m² flexibele werkplekken
* 5.000 m² groene ruimte
* 5 binnentuinen
* 10.000 m² ontmoetingsruimtes

Herbeluister hieronder het gesprek met architect David Van Severen in Espresso.

©VRT NWS

Architect David Van Severen over het nieuwe omroepgebouw

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.