Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
W.A. Mozart - Gary Cooper - Rachel Podger - Volumes 7 & 8

W.A. Mozart - Gary Cooper - Rachel Podger - Volumes 7 & 8Blijf verwonderd!

Uitvoerders: Rachel Podger, viool; Gary Cooper, pianoforte; Alison McGillivray, cello (KV10-15). Label: Channel classics ccs sa 28109.
Hoes W.A. Mozart - Gary Cooper - Rachel Podger - Volumes 7 & 8

W.A. Mozart - Gary Cooper - Rachel Podger - Volumes 7 & 8

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Allegro in Bes KV372 - 6 Variaties in g 'Hélas, j'ai perdu mon amant' KV374b - Sonate in Es KV26 - Fantasie in c voor piano KV396 - 12 variaties in G 'La bergère' Célimène' KV374A - 6 Londense sonates KV10-15

Met deze dubbelcd voltooien violiste Rachel Podger en pianist Gary Cooper hun schitterende integrale opname van de muziek voor viool en piano van Wolfgang Amadeus Mozart. Op volume 7 vind je eerder minder bekende composities, zoals de twee variatiereeksen en een allegro uit een onafgewerkte sonate. In deze werken bespeelt Cooper zijn vertrouwde pianoforte, een krachtige en weelderig klinkende kopie van een Walter uit 1795. Podger speelt opnieuw met veel smaak en kracht, en ze intoneert met een verbluffende trefzekerheid. Op volume 8 wijken Cooper en Podger af van de gebuikelijke samenstelling, d.w.z. een combinatie van rijpe werken met jeugdige composities. Hier vind je de 6 zogeheten Londense sonates uit 1764. Mozart was acht jaar oud toen hij ze schreef! Jeugdwerken dus, die volgens Cooper beter klinken met een klavecimbel, en wel een fijne Kirckman uit 1766, precies het instrument dat Mozart in die dagen kan gezien en gehoord hebben. Ook wordt er gekozen voor de toevoeging van een cello (bespeeld door Alison McGillivray; zij toerde o.a. eerder mee met de Bach-cantate-pelgrimage van Gardiner): die ondersteunt de baslijn en verstevigt tegelijk de opbouw van deze stukken.

Bart Tijskens

Klara's oordeel