Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Waar je de muziek van Rigoletto eerder hoorde

Waar je de muziek van Rigoletto eerder hoordeKlassieke muziek

Op zaterdag 11 december kon je tijdens Klara Live genieten van Giuseppe Verdi's opera Rigoletto. Een schokkend verhaal van uitbuiting, geweld en wraak. Aan het begin van het derde bedrijf zingt de hertog van Mantua de aria 'La donna è mobile', een lied dat toch wel heel bekend in de oren klinkt. Maar hoe komt dit?

Giuseppe Verdi

Zonder de opera ooit gezien te hebben, kunnen sommigen deze aria uit Rigoletto bijna meezingen of de muziek op de maat meeneuriën. Dit is te wijten aan de vele merken die deze aria de perfecte sound vonden voor het promoten van hun producten.

Dr Oetker schotelt ons hun pizza's voor tijdens een romantisch diner met dit lied op de achtergrond. Soms wordt de opera zelf in de commercial geïntegreerd, en zien we het publiek een zak Doritos delen. Het deodorantmerk AXE gooit het over nog een andere boeg en laat hun acteurs een eigen versie van de aria zingen. 'La donna è mobile' is zo onopvallend in de populaire cultuur en in het collectieve geheugen binnengedrongen. 

Om hun diepvriespizza's een echt Italiaans gevoel te geven, heeft Ristorante van Dr Oetker zich 'La donna è mobile' toegeëigend. In verscheidene van hun reclamespots wordt het lied op de achtergrond afgespeeld. 

In tegenstelling tot de romantische sfeer die bij Dr Oetker gecreëerd wordt, koos het chipsmerk Doritos ervoor om met het lied de humor in hun commercials te benadrukken. Zelfs voor hun Superbowl Special werd de muziek uit Rigoletto geïntegreerd.

Bij KFC zien we dan hun fastfoodproducten tot leven komen en voetbal spelen met het operastuk op de achtergrond. 

Ontdek alles over Rigoletto tijdens de uitzending van Klara Live op zaterdag 11 december.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.