Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Waar komt 'de vlucht van de hommel' vandaan?

Waar komt 'de vlucht van de hommel' vandaan? Klassieke muziek

De vlucht van de hommel is een van de meest gespeelde stukken van Nikolaj Rimski-Korsakov, maar waar komt het vandaan?
Nikolaj Rimski-Korsakov

Nikolaj Rimski-Korsakov

Rimski-Korsakov werd geboren in een adellijke familie en kreeg als onderdeel van zijn opvoeding muziekonderricht. Wanneer hij in 1861 de componist Mili Balakirev leert kennen, beslist hij muziek te studeren. Dat was een goede keuze. Zowel in binnen- als buitenland, werd hij immers een bekend dirigent.

Ook als componist deed hij het goed. Als lid van het zogenaamde ‘Machtige Hoopje’, zette hij zich belangeloos voor zijn vrienden in. Zo voltooide, bewerkte en instrumenteerde hij werken van Aleksandr Dargomyzjski, Alexander Borodin en Modest Moessorgski. Verder componeerde hij ook zelf. Wel vijftien opera’s zijn van zijn hand. Toch is hij vooral door zijn orkestwerken bekend.

Heel Rimski-Korsakov’ oeuvre is sterk beïnvloed door de geschiedenis, sprookjes en volksmuziek van Rusland. Zo ook De vlucht van de hommel. Oorspronkelijk is dit stuk geschreven als intermezzo bij de opera De Geschiedenis van Tsaar Saltan, dat op een gedicht van de Russische Alexander Poesjkin gebaseerd is. Het gedicht gaat over een verloren gewaande zoon. Twee jaloerse schoonzussen hopen de tsarina en haar pasgeboren baby voorgoed te laten verdwijnen door hen in een ton op zee achter te laten. Dat lukt echter niet. De jongen en zijn moeder spoelen aan op een eiland waar een zwaan woont. Omdat de tsarenzoon de zwaan van een havik redt, wil ze hem belonen. Wanneer hij zijn vader wenst te zien, verandert de zwaan hem in hommel zodat hij ongezien zijn vader kan bezoeken.

De vlucht van de hommel geeft de reis van de tsarenprins auditief weer. Met een snelle, neergaande toonladder vangt de compositie aan. Gedurende heel het stuk zijn vanuit het orkest zoemgeluiden te horen. De melodie gaat voortdurend omhoog en omlaag. Ook het volume is wisselvallig. Op het einde klimt de melodie in een spurt naar boven. Een ding is duidelijk: hoe sneller de prins bij zijn vader kan zijn, hoe beter.

En trouwens, kent u deze versie al?

 

 

Flight of the Bumblebee - Canadian Brass

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: SAnne-Marie Segers

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: iedereenklassiek@klara.be