Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Waar liggen onze grenzen?

Waar liggen onze grenzen?Blijf verwonderd!

Werner Trio in debat met Paul Scheffer en Olivier Boehme, naar aanleiding van de Filosofienacht in Amsterdam
Paul Scheffer

Paul Scheffer

Politicoloog Paul Scheffer schreef op verzoek van de Filosofienacht het essay ‘De Vrijheid van de Grens’ (Lemniscaat). Daarin bouwt hij verder op zijn bestseller 'Het Land van Aankomst' (2007) en het essay 'Het Multiculturele Drama' (2000). De vluchtelingencrisis en het terrorisme laten zien, hoe zonder grenzen geen vrijheid mogelijk is, betoogt Scheffer. Hij stelt de vraag hoe we de kring kunnen verruimen van mensen met wie we solidair kunnen zijn, hoe we onze grenzen kunnen verleggen.

Europa. Een geschiedenis van Grensnaties’ (Polis) is het nieuwste boek van historicus van het nationalisme Olivier Boehme. Grensnaties liggen op de naden van het Karolingische Rijk dat in 843 in drieën scheurde. Zulke grensnaties, waarvan België hét uitgelezen voorbeeld is, profileren zich als bemiddelaars en mengvormen van culturen. Ze koesteren identiteiten die prat gaan op een gebrek aan identiteit. Vraag is, of dat vol te houden is. In het Oostenrijks-Hongaarse rijk is het alvast onmogelijk gebleken.

 

Trio wordt ook als podcast aangeboden.

Filosofienacht A'dam 2016
Filosofienacht A'dam 2016

Trio

Werner Trio ging tot de zomer van 2018 in trio met twee gasten over wat goed of fout loopt en beter kan in de wereld van vandaag. Vanaf september 2018 verschoof Werner Trio naar de vrijdagavond en ging het programma 'Vrijdag' van start.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Marc Vandemoortele en Werner Trio

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via trio@klara.be

Een aantal afleveringen van Trio kan nog steeds gedownload worden als podcast.