Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Waar ligt België?

Waar ligt België?Kunst & Cultuur

Probeer eens de staatsstructuur van België uit te leggen aan een buitenlander. Veel succes! Hoeveel parlementen zijn er weer? En hoeveel ministers? En wat is de hoofdstad van Vlaanderen? Of van Wallonië? Als een doorsnee inwoner van België het nog niet uitgelegd krijgt, wat moet een toerist er dan wel niet van denken. Espresso doet een poging en duikt in brieven en dagboeken van beroemde buitenlandse schrijvers.
Charles Baudelaire(c) Etienne Carjat

Charles Baudelaire

Schrijvers die wel eens passeerden in België. Omdat ze op doorreis waren, op de vlucht of gewoon zochten naar een fijne plek waar helder bier werd geschonken en lekker gegeten. Charles Baudelaire ging in Brussel tevergeefs op zoek naar een fris wijntje. En Alexandre Dumas, die in Vlaanderen werd bekeken als Waal en in Wallonië als Vlaming.

In 1858 besloot Dumas om via België naar de Rijn te trekken. In België ontmoette hij de koning, bezocht hij Brussel, Waterloo, Antwerpen, Brugge en Mechelen. En in Luik kwam hij in Hôtel d'Albion terecht.

Zo maken we deze week elke ochtend een nieuwe uitstap: naar Brussel, Brugge, Antwerpen, Oostende en Luik. Telkens met de eerlijke en verrassende blik van een buitenlandse schrijver.

Een reeks van Kenneth Berth.

 

België door de ogen van Alexandre Dumas
België door de ogen van Charles Baudelaire
België door de ogen van Mark Twain
België door de ogen van Henry Miller
België door de ogen van Jean Améry

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.