Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wagner project - Matthias Goerne - Daniel Harding

Wagner project - Matthias Goerne - Daniel HardingBlijf verwonderd!, CD

Uitvoerders: Matthias Goerne, bariton; Symfonieorkest van de Zweedse Radio o.l.v. Daniel Harding. Label: HMM-902250.51.
Hoes van de cd Wagner Project van Matthias Goerne

Het Wagner Project van bariton Matthias Goerne

Programma: Uittreksels uit Die Meistersinger von Nürnberg, Tristan und Isolde, Das Rheingold, Die Walküre, Der fliegende Holländer, Tannhäuser en Parsifal.

De titel van deze nieuwe harmonia mundi-dubbelcd is ‘The Wagner Project’. Waar dat niet meteen mooie woord ‘project’ op slaat wordt in het cd-boekje helaas niet toegelicht. Misschien heeft het te maken met het feit dat deze zelfde uitvoerders dit programma ook tijdens concerten meerdere keren hebben uitgevoerd. En dat deze opname dus deel uitmaakt van een groter project. Misschien ligt de oplossing bij Goerne zelf. Deze schitterende Duitse bariton geniet in de eerste plaats bekendheid als liedzanger, maar had al een beperkt aantal Wagner-rollen op zijn repertoire staan uit opera’s als Tannhäuser, Parsifal en Tristan und Isolde. Hij zong ook mee in Hong Kong in de intussen voltooide opname van de Ring o.l.v. Jaap van Zweden (bij Naxos). Voor dit album hebben Goerne en Harding besloten het Wagner-repertoire van Goerne nog wat uit te breiden. Dus ook in die zin kun je spreken van een nieuw project.


Dit album omvat twee cd’s. De eerste kreeg de titel Of Gods and men (Over goden en mensen) en de tweede Redemption (Verlossing): een wat kunstmatige opdeling, want in zowat alle opera’s van Wagner keren goden, mensen en verlossing als thema's terug.


Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend om uittreksels aan te bieden uit opera’s van Wagner, die zijn werken door-componeerde in één groot vloeiend en organisch geheel. Maar Goerne en Harding omzeilen dit probleem door elke grote monoloog in een soort mini-suite te plaatsen, waarbij ze die monoloog omringen door orkestrale muziek uit dezelfde opera.

De Duitse bariton Matthias Goerne is dit jaar 50 geworden, en hij is een zanger op het toppunt van zijn kunnen. Op deze nieuwe uitgave toont hij nog maar eens zijn veelzijdigheid als kunstenaar. Niet vergeten: zijn vorige cd was er eentje met muziek van Bach! Indrukwekkend hier is het gemak waarmee hij zich met zijn prachtige bariton in zoveel verschillende personages inleeft, en de manier waarop hij de meest uiteenlopende gevoelens en stemmingen vertolkt. Na zijn wijze, peinzende Hans Sachs, schakelt hij moeiteloos over naar de gevoelens van verraad bij Koning Marke, als die Tristan in de armen van Isolde ontdekt.

Ook het Zweeds Radio Symfonieorkest is, o.l.v. Daniel Harding, in bijzonder groten doen. Dit is een Wagner-orkest zoals je het vooral in de opnamestudio kunt horen, nerveus, gloedvol, beweeglijk en vol schitterende details.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel