Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wagnerdynastie staat onder druk

Wagnerdynastie staat onder drukKlassieke muziek

Sinds Richard Wagner 1876 zijn eigen Festspiele in Bayreuth begon was de artistieke leiding altijd in handen van zijn nazaten. Maar daar lijkt nu, met het terugtreden van achterkleindochter Katharina Wagner, een einde aan te komen.

Festspielhaus Bayreuth

Door een slepende ziekte heeft Richard Wagners achterkleindochter Katharina Wagner zich terug moeten trekken als directeur van de Bayreuther Festspiele. Ondanks dat het interim management laat weten dat het festival geen radicale nieuwe koers krijgt, is het een bijzondere situatie omdat er voor het eerst sinds de oprichting in 1876 geen Wagnertelg meer aan het roer zit.

Ondanks het (tijdelijke) vertrek van Katharina blijft Bayreuth een instituut van tradities, met of zonder Wagnernazaten aan de top. Richard Wagner heeft het operahuis zelf laten bouwen zodat zijn opera's daar konden worden opgevoerd. In het gebouw werden de werken uitgevoerd volgens de regieaanwijzingen die de componist zelf had uitgedacht en vastgelegd. Op die manier hield Richard zijn oeuvre in eigen hand.

Dit gaat vandaag de dag nog steeds zo. Toch is er in de loop van de geschiedenis het een en ander veranderd, vooral rond de opkomst en ondergang van het Derde Rijk. Nadat enkele leden van de familie Wagner zich in de jaren '30 en '40 uitspraken voor het Nationaal Socialisme heeft het festival na de Tweede Wereldoorlog geprobeerd om schoon schip te maken met zijn zwarte verleden door te kiezen voor een andere aanpak.

Dit jaar wordt door de coronacrisis het festival geschrapt.

30/04/2020 Mark Janssens over Bayreuth

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.