Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Walden 29 januari 2017

Walden 29 januari 2017Blijf verwonderd!

Bach en Buxtehude, de twee steunpilaren van de Bach Academie 2016, die gisteren een KLARA mocht ontvangen voor beste muziekproject.
JS Bach

JS Bach

Wat wist Bach over de geschiedenis van de streken waar hij doorheen trok? Had hij er op school over geleerd? Was Von Grimmelshausens meesterwerk over Simplicissimus, een als schelmenroman verpakt relaas over de terreur en de chaos van deze oorlogstijd, hem in Arnstadt onder ogen gekomen? Of is dat gezien het ‘aanstootgevende’ karakter van het boek volstrekt ondenkbaar? Geen idee. Superintendent Olearius zal het wel niet hebben aanbevolen.

Zoals hiervoor al geschreven, Bach hield geen dagboek bij. Zonde, doodzonde. Van het dagelijkse doen en laten van bijvoorbeeld Goethe weten we zo ongeveer alles, over Bachs leven zo goed als niets. Ook van zijn voortdurende experimentele onderzoek naar de “verborgenste geheimen van de harmonie” (Nekrolog), deed hij uitsluitend in zijn muziek verslag, niet in theoretische verhandelingen. We weten dus niet wat de jonge organist bezighield terwijl hij onderweg was naar Lübeck en, alleen met zichzelf, alle tijd had om na te denken. Op tal van momenten en plaatsen op de route bekroop mij het hartstochtelijke maar volstrekt onwetenschappelijke verlangen in Bachs hoofd, lijf en leden te kruipen, te willen weten wat er omging in het ambitieuze en energieke twintigjarige genie, dat was opgegroeid in een wereld die werd bestierd door lutherse superintendenten en absolute vorsten. Wat zag hij en wat dacht hij over wat hij zag? Wat zagen zijn ogen door de bril van zijn tijd en door de bril van zijn persoonlijke geschiedenis?

met dank aan Mathieu Heinrichsen. In het voetspoor van Bach. De onnavolgbare tocht van Arnstradt naar Lübeck, 2007.

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.