Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Walden 9 april 2017

Walden 9 april 2017 Blijf verwonderd!

Stabat Mater in een hedendaagse, percussieve interpretatie van componist Stefaan Vanheertum.
hoes Stabat Mater, schilderij van Hilde TRoch

hoes Stabat Mater

In april vorig jaar werd in de Sint Pauluskerk van Gent het Stabat Mater van componist Stefaan Vanheertum gecreëerd. De oude Latijnse tekst over de treurende moeder krijgt een zeer hedendaagse invulling. Of een vrouw haar kind verliest door ziekte, een ongeval of oorlog de gevoelens blijven dezelfde: ongeloof, pijn, woede en wanhoop gaan heel langzaam over in aanvaarding en rouw. De actuele gebeurtenissen uit 2015 en 2016 in het Midden - Oosten en in Europa maken het thema blijvend relevant. Syriëstrijders die omkomen, slachtoffers van aanslagen in Parijs en Brussel, vluchtelingen die omkomen op de Middellandse zee, ze zijn altijd iemands kind, iemands familielid.

Het Stabat Mater is geschreven voor strijkorkest, aangevuld met hobo, fluit, basklarinet, hoorn, trompet en een grote percussiesectie. Verder is er een koor met twee solisten: sopraan en mezzosopraan. Het koor Amici Cantantes staat onder leiding van Florian Heyerick, Arc-en-Ciel is voorbereid door Tom Deneckere. De solisten zijn Hilde Coppé en Inez Carsauw. 

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.