Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Walden zondag 25 juni 2017

Walden zondag 25 juni 2017 Blijf verwonderd!

I went to the woods because I wanted to live deliberately.
Arnold Böcklin, der geigende Eremit

Arnold Böcklin, der geigende Eremit

In 1854 maakt de Amerikaanse schrijver, dichter, filosoof en natuuronderzoeker Henry David Thoreau zijn eerste zomer door in de bossen rondom Walden Pond in Conneticut.
Hij was er heen getrokken om de drukte achter zich te laten en te herbronnen, zodat hij zijn sterfbed niet zou hoeven te zeggen dat hij niet had geleefd. 
I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived. I did not wish to live what was not life, living is so dear; nor did I wish to practise resignation, unless it was quite necessary. I wanted to live deep and suck out all the marrow of life, to live so sturdily and Spartan-like as to put to rout all that was not life, to cut a broad swath and shave close, to drive life into a corner, and reduce it to its lowest terms.
Voor de 'zomervakantie' trekken wij ons nog één keer samen met u terug in Walden. Vandaag is het de biotoop van o.m. Der Einsiedler van Robert Schumann en der Geigende Eremiet Max Reger.

** Op de Stiltehoeve in Moerkerke bij Damme is kunstenaar Koen Van Mechelen aanwezig met zijn werk: "Coming World C.C.P." Een reusachtig ei van hout en roestvrij staal dat van de ene plaats naar de andere gaat. Het tolt over de globe en laat overal zijn sporen na. Niemand weet welke beweging het ei zal maken, maar precies door te bewegen ontwikkelt het zich. Het kan pas tot stilstand komen wanneer het de juiste plaats op de wereld heeft gevonden om gebroken te worden en zijn inhoud op die wereld los te laten. Essentieel voor Van Mechelen is "de beweging; de drang naar groei en transformatie". Meer weten over de stiltehoeve? http://www.stiltehoevemetanoia.be/nl/aanbod
 

** Na Blakkeveld

Het hooi geurt ondraaglijk naar de zomer
het blijft als engelenhaar hangen
tussen de takken van de bomen
Het ruikt naar de schuur zoals oude mannen naar de dood.

De vlier langs het kanaal groet uitbundi
zijn schaduw in het water.
De kievit vliegt, om ons af te leiden,
schaterlachend om ons heen.

Zoals prikkeldraad in de knotwilg groeit
zo knaagt heimwee zonder dat het bloedt.

Herman Leenders, uit Landlopen, de Arbeiderspers , 1995.

** Sinds kort bevraagt de stad Gent zijn bewoners en studentenpubliek over hun omgang met luwteplekken in Gent. Wat kan er gedaan worden om die te behouden en te verbeteren? Op 29 oktober 2017 wordt de enquête afgesloten (Dag van de Stilte) daarna worden de resultaten zorgvuldig geanalyseerd. In Berlijn hebben ze al een mooie, stille plek opgezet door de Russische kunstenaar Nikolai Makarov en helemaal bedoeld als baken van rust in de drukke stad. Het MUSEUM DER STILLE is bedoeld als baken van rust in de drukke stad.
Als u er deze zomer komt, stuur uw indrukken dan a.u.b. door naar walden@klara.be

 

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.