Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wandelen door Het Verdriet van België

Wandelen door Het Verdriet van BelgiëKunst & Cultuur

In 1983, enkele maanden na het verschijnen van Het Verdriet van België' maakte Hugo Claus samen met Cees Nooteboom een wandeling door Kortrijk en omstreken. Ze bezochten plekken uit het boek en toetsten de fictie aan de realiteit. Radiomaker Bob De Groof maakte geluidsopnames van deze wandeling, die hij verwerkte in een reeks op Radio 2. Die opnames zijn nu herwerkt tot een echte audiowandeling, waarmee u zelf op stap kan in het gezelschap van deze twee grote schrijvers.
v.l.n.r: Hugo Claus, Cees Nooteboom en Bob De Groof

v.l.n.r: Hugo Claus, Cees Nooteboom en Bob De Groof

deBuren en de stad Kortrijk gaven naar aanleiding van de vijfendertigste verjaardag van Het verdriet van België, in samenwerking met VRT, De Bezige Bij en Hugo Clauscentrum (Universiteit Antwerpen), aan radiomaker Eva Moeraert de opdracht om het universum van het hoofdpersonage Louis Seynaeve opnieuw tot leven te wekken in een audiowandeling, waarin Hugo Claus zelf, samen met gewaardeerde vriend en collega-schrijver Cees Nooteboom, de hoofdrol speelt.

Eva Moeraert ging met de bestaande opnames aan de slag en verrijkte ze met fragmenten uit de roman, voorgelezen door Wim Opbrouck, en verbond de plaatsen met elkaar in een echte stadswandeling. Jessie De Caluwe, die in 1983 ook Het Vertoon presenteerde, is gids van dienst.

Vanaf zondag 18 maart is de wandeling gratis te downloaden. Meer informatie daarover vindt u hier of hier.

Maar u kan ook als eerste deze wandeling maken op 18 maart om 10u30 in het gezelschap van de échte Cees Nooteboom en ook o.a. Jan Vanriet, Kevin Absilis en andere vrienden en kenners van Hugo Claus. Tickets hiervoor kan u hier bestellen.

Hieronder hoort u een fragment uit de originele radioreeks van Bob De Groof.

 

Wandeling Hugo Claus

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.