Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wandelen, op zoek naar de verloren natuur. Henry David Thoreau

Wandelen, op zoek naar de verloren natuur. Henry David ThoreauKunst & Cultuur

Een lofzang op het naast en dwars over gebaande paden lopen, zowel in de indrukwekkendste natuur als op onaanzienlijke plekken.

Wandelen, Thoreau

De Amerikaan Henry David Thoreau (1817-1862) werd bekend met Walden, or a life in the woods, een filosofische beschrijving van zijn verblijf in een hut aan de rand van het meer Walden Pond. 

In Wandelen toont Thoreau, de onbevangen wandelaar, zich als de eerste natuurflaneur, met een voorkeur voor het zwerven door de wilde, niet door de mens bewerkte natuur. 'Ik wil een pleidooi houden voor de Natuur, voor wildheid en absolute vrijheid, en deze plaatsen tegenover burgerlijke vrijheid en beschaving. Ik wil de mens niet beschouwen als lid van de samenleving maar als bewoner, die deel van en één met de Natuur is.'

'Ik kan geen dag op mijn kamer blijven zonder dat ik begin te roesten, (..)' - 'Maar het wandelen waarover ik het heb, lijkt in geen enkel opzicht op de zogenaamde oefeningen van iemand die (..) halters of stoelen op en neer beweegt; het wandelen zelf is de onderneming en het avontuur van de dag.'

Dit essay verscheen voor het eerst in juni 1862 in het tijdschrift The Atlantic, een maand na Thoreaus dood als gevolg van tuberculose. 

'Wandelen, op zoek naar de verloren natuur', Henry David Thoreau, Historische Uitgeverij. Kwam in 2018 voor het eerst in Nederlandse vertaling uit. Klein boekje, past in je knapzak. Met introductie van botanisch filosoof Norbert Peeters. 

Walden, de klassieker van Thoreau is pas opnieuw verschenen bij de Bezige Bij, met een voorwoord van Paolo Cognetti.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.