Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Was Gesualdo gek of geniaal?

Was Gesualdo gek of geniaal?Kunst & Cultuur

Over de 16e eeuwse Italiaanse componist Carlo Gesualdo gaan de meest krankzinnige verhalen rond. Tegelijkertijd is zijn muziek beeldschoon en zijn tijd ver vooruit. Over deze fascinerende componist maakte het Nederlands Kamerkoor in samenwerking met toneelgezelschap De Warme Winkel de voorstelling ‘Gesualdo’. Tido Visser van het Nederlands Kamerkoor vertelde vanmorgen meer in Espresso.
portret van Carlo Gesualdo

portret van Carlo Gesualdo

De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor bouwen de monumentale voorstelling Gesualdo op de fundamenten van alles wat ons mensen aantrekt en afstoot: de driehoek Geweld / Kunst / Seks. Vertrekpunten zijn de thema’s in het leven en werk van componist en prins Carlo Gesualdo (1566-1613). Gesualdo leefde een getergd en spraakmakend bestaan in zijn paleizen in Zuid-Italië. De wijze waarop hij zijn echtgenote en haar minnaar vermoordde doet O.J. Simpson blozen; de revolutionaire muziek die hij componeerde laat Phil Spector nederig buigen; de omgang met zijn dienaren dwingt Markies de Sade op de knieën.
Zien we bij het horen van zijn religieuze responsoria de schommel voor ons waarin hij zijn bastaardbaby de dood in liet wiegen? Proeven wij met zijn madrigalen het menstruatievocht dat hij dronk om zijn demonen te bezweren?
Het Nederlands Kamerkoor zong het repertoire van Gesualdo al over de hele wereld, maar zelden zal het werk zo tot zijn recht komen als tussen het bloed en de urine van een all-star cast van harde kern Warme Winkeliers Mara, Vincent en Ward en hun jonge muzes Florian Myjer en Marieke De Zwaan
Het contrast tussen het koor en de theatergroep, tussen Gesualdo’s perverse uitwassen en zijn lucide muziek, is de motor van een zoektocht naar ‘het sublieme’; dat wat weerzinwekkend en tegelijkertijd onweerstaanbaar aantrekkelijk is.

Dit weekend is 'Gesualdo' te zien in deSingel in Antwerpen.

Tido Visser over Gesualdo

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.