Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wat hoort u deze week in Klara Live ?

Wat hoort u deze week in Klara Live ?Klassieke muziek

Wat hoort u van 2 tot 5 oktober in Klara Live ? We zetten het hier voor u op een rij.
foto van Nationaal Mannenkoor van Estland

Nationaal Mannenkoor van Estland

Maandag 2 oktober

Vladimir Ashkenazy is een levende legende met een unieke dubbele carrière als pianist – in 1956 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd – en als dirigent. Het Festival van Vlaanderen Gent en de Bijloke haalden hem samen met het London Chamber Orchestra naar Gent voor een concert dat vanavond live bij Klara te horen is. Ook het repertoire is groots: de 5de Symfonie en de Ouverture tot Prometheus van Beethoven, en het pittige tweede pianoconcerto van Dmitri Sjostakovitsj. Solisten in het concerto zijn de Russische pianist Daniel Kharitonov en de Franse trompettiste Lucienne Renaudin-Vary. Twee jonge solisten, en een 80-jarige, wereldberoemde dirigent: dit belooft een interessante ontmoeting te worden !
Lucienne Renaudin Vary appears courtesy of Warner Classics

Dinsdag 3 oktober

Op woensdag 20 september was het Nationaal Mannenkoor van Estland te gast in Bozar. Het concert vond plaats ter gelegenheid van het Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Estland heeft een bijzonder rijke cultuur en tijdens dit concert brengt het Nationaal Mannenkoor een bloemlezing van 2 belangrijke Estse componisten: Arvo Pärt en Veljo Tormis, die in januari 2017 overleed. De Profundis van Pärt combineert intense zanglijnen met de kracht van orgel en percussie. In de Cantate Hääled Tammsaare karjapõlvest van Tormis dialogeert het mannenkoor met een opname van een authentiek volkslied door een zangeres. De indrukwekkende sound van het koor wordt gecombineerd met die van het volledig vernieuwde orgel van Bozar. Dit concert kaderde in het festival ‘InORGuration’ dat de klank en de mogelijkheden van het nieuwe orgel uitgebreid voorstelde.

Woensdag 4 oktober

Heinrich Ignaz Franz Biber was één van de grootste vioolvirtuozen ooit. Zijn composities zijn niet alleen uiterst moeilijk, maar Bibers ongekende experimenteerdrift maakt ze ook enorm boeiend. Stervioliste Ariadne Daskalakis en het Ensemble Vintage Köln gaven in deSingel een bloemlezing uit Bibers ‘Rosenkranz-Sonaten’. Die expressieve, dramatische vioolsonates verbeelden momenten uit Christus’ leven. Om de expressie te verhogen, liet Biber de viool anders stemmen dan gebruikelijk. Met die scordaturatechniek wist hij tot dan ongekende kleuren en effecten op te roepen. Ensemble Vintage Köln combineerde de vioolsonates van Biber met twee wondermooie sonates van Johann Sebastian Bach en een klavecimbelsuite van Johann Caspar Ferdinand Fischer.

Donderdag 5 oktober

Pianist Julien Libeer is tijdens dit seizoen ‘artist in residence’ van cultuurhuis Flagey. Ter gelegenheid van deze residentie geeft hij er een viertal concerten, als solist of in kamermuziekverband. Het eerste concert vond plaats op 16 september en was meteen ook de feestelijke opener van het Flageyseizoen. Libeer concerteerde met goede vrienden Lorenzo Gatto, Rosanne Philippens, Dimitri Murrath en Camille Thomas. Op het programma werk van Bach, Mozart en César Franck.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.