Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wat hoort u in Klara Live de week voor Pasen?

Wat hoort u in Klara Live de week voor Pasen?Klassieke muziek

Liefde, afscheid, dood en smart: ze vormen al eeuwen de aanleiding tot sublieme kunst en muziek, tot schoonheid en troost. Dat is ook zo in de avondconcerten van deze week. Verder stapt Klara Live ook in de grote viering van het Collegium Vocale Gent, dat 50 jaar geleden werd opgericht door Philipp Herreweghe.
Les Arts Florissants al zingendconcertgebouw Brugge

Het ensemble Les Arts Florissants: te gast in Klara Live van 6 april

Maandag 6 april

Poëzie in zijn meest expressieve vorm: dat zijn de madrigalen van de excentrieke prins Carlo Gesualdo (1566-1616). Een stroom van ongehoorde samenklanken, nu eens 'dolce e suavo' dan weer rauw en pijnlijk maar steeds intens en extreem in contrasten. In de handen van Gesualdo werd het madrigaal een maniëristisch harmonisch experiment, dat ook het einde van het genre inluidde. De uitstekende zangers van Les Arts Florissants brengen madrigalen uit de eerste drie boeken van Gesualdo. Ze zingen dit repertoire voor de eerste maal, maar o zo overtuigend. Een uitzonderlijk concert, opgenomen in Rome op 15 oktober 2019 en aangeboden door EBU.

Dinsdag 7 april

Afscheid en dood inspireerden componisten tot wondermooie muziek, zoals in dit concert met muziek van de romantische componisten Wagner, Mahler en Tsjaikovski. Op het programma staan Prelude en liefdesdood uit Tristan und Isolde en de prachtige Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler. Solist is de jonge Oostenrijkse bariton Rafael Fingerlos. Tenslotte hoort u Tsjaikovski’s zesde symfonie, bijgenaamd ‘de pathetische’. Het Radio Filharmonisch Orkest uit Nederland staat onder leiding van de Israëlische gastdirigent Omer Meir Wellber. Een Klara-opname van het Cofenaconcert van 10 februari jl. in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Woensdag 8 april

Stabat Maters van Palestrina tot Pärt, dat biedt dit Klara Live-concert door Gli Angeli Genève u in deze Goede Week. Sinds de 13e eeuw inspireert het verdriet van Maria aan het kruis van haar zoon ontelbare artiesten. Ontdek hoe verschillend componisten als Palestrina, Scarlatti, Pergolesi en Arvo Pärt de tekst Stabat Mater dolorosa in een tijdspanne van bijna vier eeuwen op muziek hebben gezet. Voor de uitvoering tekent een uitgebreide bezetting van Gli Angeli Genève en Quatuor Sine Nomine o.l.v. Stephan MacLeod. Een ontroerend EBU-concert opgenomen tijdens het Festival Oude Muziek te Utrecht op 25 augustus 2019.

Bekijk hieronder het beroemde Stabat Mater van Pergolesi, uitgevoerd door Gli Angeli Genève:

Donderdag 9 april

Vanaf donderdag 9 april gaat Klara Live helemaal op in de viering van 50 jaar Collegium Vocale Gent en hoort u een selectie hoogtepunten uit het indrukwekkende palmares van dit topensemble. Meer hierover vindt u op de Klarawebsite.

 

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.