Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wat speelde het orkest van de zinkende Titanic?

Wat speelde het orkest van de zinkende Titanic?Klassieke muziek

Een van de hoogtepunten van komende online editie van het Klarafestival wordt ongetwijfeld The Sinking of the Titanic, de compositie van Gavin Bryars over de muzikanten die op de RMS Titanic tijdens het zinken van het schip gewoon bleven doorspelen.
© Max Dannenbaum

Gavin Bryars begon in 1969 te schrijven aan The Sinking of the Titanic .

The Sinking of the Titanic wordt op maandag 15 maart 2021 gespeeld door Ictus in kader van het concert 'The unanswered question: meesterwerken van het minimalisme'.

Voor deze compositie baseert de Engelse minimalist Gavin Bryars zich op de muziek van de zinkende Titanic. Het verhaal is bekend. Toen het schip zonk, bleef het orkest doorspelen. Gavin Bryars laat de hymne die de muzikanten zouden hebben gespeeld eindeloos herhalen. Hij bedelft de melodie onder morsesignalen, vervreemdende klankeffecten en interviews met overlevenden. Zo lijkt het alsof het orkest steeds verder wegzinkt in de diepte van de oceaan.

Musicoloog Klaas Coulembier stelt The Sinking of the Titanic aan ons voor. En wie weet zullen we de oorspronkelijke muziek ooit opnieuw kunnen horen…

Het Klarafestival gaat op 13 maart 2021 van start en vindt dit jaar volledig online plaats. Meer informatie over festival en de programmering vind je hier.

24-02-21 Klaas Coulembier

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.