Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
‘Watteau’ - Teylers Museum

‘Watteau’ - Teylers MuseumKunst & Cultuur

In het Teylers Museum in Haarlem loopt de tentoonstelling 'Watteau' met tekeningen van de Franse kunstenaar.
‘Studieblad met drie vrouwenhoofden’, Teylers Museum, Haarlem.

‘Studieblad met drie vrouwenhoofden’, Teylers Museum, Haarlem.

Antoine Watteau, die in 1684 in Valenciennes werd geboren en nog erg jong in 1721 overleed in de buurt van Parijs, is helemaal op zijn plaats in dit oudste museum – het ging open voor publiek aan het eind van de 18de eeuw- van Nederland. Ook leunde Watteau, die door tijdgenoten zelfs een ‘peintre flamand’ werd genoemd, aan bij de kunst van de Nederlanden met een grote bewondering voor onder andere Rubens. Het Teylers bezit zelf een aantal prachtige bladen van Watteau en vulde de eigen collectie aan met tekeningen uit andere publieke en private collecties.

Watteau die, volgens tijdgenoten, zichzelf meer als tekenaar dan als schilder zag, wordt beschouwd als één van de grote tekenaars uit de Franse kunst. Dat was hij ook. Met zijn gecombineerde techniek van rood, zwart en wit krijt, wist hij heel trefzeker gebaren, houdingen, blikken en de plooienval van kledij weer te geven. In een afwisselend spel van soepele en delicate lijnen en korte, nerveuze, krachtige lijntjes die vibreren van het leven spat het tekenplezier af van elke blad.
Teylers toont een uitgekiende selectie van kwaliteitsvolle bladen, die een overzicht tonen van Watteaus tekenkunst van de vroege jaren tot de laatste jaren, en van de verschillende thema’s en motieven die Watteau graag behandelde in zijn kunst: elegante jonge vrouwen en mannen, soldaten, savooiaarden en enkele landschappen.

De tentoonstelling ‘Watteau’ is tot 14 mei te bezoeken in het Teylers Museum.

Bij de tentoonstelling hoort een mooie catalogus. Watteau, uitgeverij Thoth /verdeling Epo.