Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
We Are Who We Are, over het wel en wee van het tienerhart

We Are Who We Are, over het wel en wee van het tienerhartKunst & Cultuur

Vanaf vandaag is de langverwachte HBO-serie, We Are Who We Are, te zien op myLum, het streamingplatform van Lumière. Lieven Trio: "Het is een serie die drijft op sfeer. Een mooie en poëtische zoektocht naar identiteit, liefde en seksualiteit!"
© HBO

Fraser en Caitlin vinden elkaar op een Amerikaanse militaire basis in Italië.

Amerikaanse tieners op een Amerikaanse militaire basis in Italië. Alleen al de setting is bijzonder. De hoofdpersonages Fraser en Caitlin wonen in een soort microkosmos: Amerikaans grondgebied dat op alle mogelijke manieren in contact staat met de Italiaanse wereld daarbuiten. “Dat levert een interessant contrast op”, vertelt Lieven Trio.

Fraser is 14 en pas vanuit New York City naar Italië verhuisd. Zijn moeder heeft een topjob gekregen op de basis. Goed voor de moeder, minder voor de zoon. Want die mist New York en vooral de jongen waar hij iets voor voelde. Maar dan raakt Fraser bevriend met Caitlin. Ook zij woont met haar ouders op de basis. “Er groeit iets tussen hen dat misschien liefde is, of misschien nog iets helemaal anders.

Het idee voor de serie komt van Paolo Giordano, de auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen. In Luca Guadagnino vond hij een compagnon, die met We Are Who We Are voor het eerst een tv-reeks regisseert na zijn veelgeprezen films als Io Sono l’Amore en Call Me By your Name. “Met die laatste heeft We Are Who We Are veel gemeen: het is opnieuw verhaal over Amerikanen die in Italië op zoek zijn naar zichzelf, en hun seksualiteit.”

We Are Who We Are zou je ook als een vraag kunnen formuleren: “who are we?” Want daar gaat het voortdurend over: identiteit.
Lieven Trio

We Are Who We Are gaat vooral om de beleving, de ervaringen van de jonge personages. Het gaat over identiteit. En dan vooral over je éigen identiteit vinden, los van de voorbestemde hokjes en verwachtingen die er bestaan." De setting van de kazerne is niet toevallig gekozen door Giordano en Guadagnino. De kazerne staat voor discipline en orde, het symbool van de maatschappelijke norm. Maar tegelijk is de kazerne ook heel hybride, want het is tegelijk Amerika en Italië. "Die ambiguïteit zit ook heel erg in de personages. Fraser en Caitlin kleuren elk op hun manier buiten de lijnen van genderstereotypen. Ze zijn allebei volop in ontdekking naar wie ze echt zijn. En dat vertelt Guadagnino op een heel poëtische manier."

Voor de rol van Caitlin castte Guadagnino Jordan Kristine Seamón, een volledig onbekend gezicht in de filmwereld. "Ze is een ontdekking, heel fascinerend om naar te kijken." De andere hoofdrol, Fraser, is voor Jack Dylan Grazer. Hij is dan weer een van de meest ervaren jonge acteurs die er op dit moment rondlopen. "Hij speelt nogal hyperactief, maar daar wen je aan. En op het einde wil je geen afscheid meer van hem of de andere personages nemen. Dat zegt genoeg."

Beluister hier de recensie van Lieven Trio:

Lieven Trio over We Are Who We Are

We Are Who We Are (HBO) is te bekijken op het streamingplatform mylum.tv.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.