Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"We doen het soms een beetje te graag!"

"We doen het soms een beetje te graag!"Blijf verwonderd!

Hoe komt het dat professionele klassieke muzikanten soms voor een appel en een ei meespelen in een productie?
in de klassieke muzieksector wordt elke Euro gewikt en gewogen

in de klassieke muzieksector wordt elke Euro gewikt en gewogen

Een klassieke musicus die gevraagd wordt om voor 120 Euro bruto in een productie/concert mee te spelen, daaraan meewerkt van 14u tot 24u, en daarnaast nog een stevige verplaatsing moet maken en zelf eten moet meebrengen ... het is geen fantasie maar werkelijkheid. 
4/5 Mark Janssens Tijdingen

Op zaterdag 4 mei getuigen enkele musici in Music Matters (14-18u) over de vaak pijnlijk geringe financiële vergoeding die professionele muzikanten krijgen om de klassieke muziekscène in leven te houden. Vraag en aanbod zijn niet op elkaar afgestemd. Voor elke muzikant die neen zegt op een uitnodiging om aan een lage vergoeding te komen spelen, staan er 10 klaar die dat wel doen. En dat kan hen niet eens verweten worden, want muzikanten willen spelen. Het is hun passie.

Discussieer mee via de reageeroptie in de Klara-app of via music@klara.be Heeft u als muzikant ook zo'n ervaringen? En zijn er in dit verhaal schuldigen? Of heeft er iemand een oplossing?

Ondertussen staat er op de website van Rekto Verso ook een heel interessante open brief aan onze toekomstige minister van Cultuur om iets te doen aan die financiële onderwaardering van de kunstenaar of muzikant. Die brief is van de hand van componiste en tweevoudig KLARA-winnares Annelies Van Parys en van de auteur Gaea Schoeters. Zij pleiten onder andere voor een Fair Pay Label voor organisatoren, een soort Fair Trade voor kunst. U kan die brief hier lezen.

Ook Kunstenpunt breekt een lans voor de freelancemuzikant. Zij brachten een 'kunstenpocket' uit over de positie van de kunstenaars en de moeilijkheden die zij ervaren in het huidige kunstenveld. 

11/5 Tijdingen Mark Janssens
Holst wist het al!
Holst wist het al!
Luister hier naar enkele aanzetten tot discussie door percussionist Adriaan Feyaerts en fluitiste Katrien Gaelens. 
Katrien
Adriaan

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.