Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wedstrijd Supernova: Waarom we jonge musici moeten blijven steunen

Wedstrijd Supernova: Waarom we jonge musici moeten blijven steunenKlassieke muziek

Het is prachtig om zien hoeveel jong talent keihard werkt om een verdiende plaats te veroveren op onze podia. Prachtig, maar ook bikkelhard, zeker in coronatijden. Duo Vermeulen Verpoest (viool-piano) en het Urban Piano Quartet moesten hun winnaarstournee van de wedstrijd Supernova noodgedwongen onderbreken. Onthou hun namen en ontdek hun talent in Klara Live van 21 april.
Leden van Urban Piano Quartet zittend op de vloer© Lara Herbinia

Urban Piano Quartet: op 21 april in Klara Live

Ook Klara ondersteunt jong talent, en programmeerde de winnende kamermuziekensembles van Supernova 2019 tijdens Klara in deSingel 2020. Dat waren het duo Vermeulen Verpoest (viool-piano) en het Urban Piano Quartet. Ontdek in Klara Live hoeveel deze jonge musici te bieden hebben. Hun concert was een revelatie.

De vioolsonate van Janacek betekende de start van het Duo Vermeulen Verpoest. Violist Claus Vermeulen en Diede Verpoest speelden ze op hun masterproef en proefden de magie van de echte kamermuziek, zodat ze besloten een duo te vormen. Ook op Klara in deSingel speelden ze deze grote sonate waarin passie, volksmuziek en wanhoop verweven zijn met technische superioriteit. Ook op het programma stond het ragfijne ‘Impressions d’enfance’ van de Roemeense vioolvirtuoos en componist Georges Enescu, waarin de volksmuziek voortdurend doorschemert.

Als je de curriculum vitaes van de musici van het prille Brusselse Urban Piano Quartet leest, is meteen duidelijk dat je met een internationaal en dynamisch pianokwartet te maken hebt. De musici, met diploma’s aan de belangrijkste Europese conservatoria en al een mooi palmares aan internationale samenwerkingen, willen met frisse en open blik het grote repertoire brengen, maar gaan ook voor hedendaagse muziek. Brussels Urban Piano Quartet, dat zijn violist Nicolas Dupont, altviolist Clément Holvoet, cellist Kacper Nowak en pianiste Monika Darzinkeviciute, speelden op Klara in deSingel het derde pianokwartet van Johannes Brahms. Met zijn melancholie, angst en eindeloze tederheid is het een van Brahms meest persoonlijke werken.

De winnaars van Supernova 2020 moeten nog opgenomen worden en komen later aan bod.

Beluister het concert met de Supernova’s van 2019 in Klara Live van dinsdag 21 april.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.