Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win duotickets voor 'Pierrot Rewrite - Pierrot Lunaire revisited' tijdens Ars Musica

Win duotickets voor 'Pierrot Rewrite - Pierrot Lunaire revisited' tijdens Ars MusicaKunst & Cultuur

Tot 29 november is het feest! Er wacht een gevuld programma met zowel enkele hoogtepunten van de voorbije 30 jaar als werk van jong aanstormend talent. Zoals gewoonlijk strijken ze neer op heel wat diverse en mooie Brusselse locaties, waaronder Bozar, Botanique, het Théâtre de la Balsamine, Senghor en voor het eerst ook Cinema Palace. En als u meespeelt maakt u kan op duotickets voor 'Pierrot Rewrite'.
© Sergio Lopez

Win duotickets voor 'Pierrot Rewrite - Pierrot Lunaire revisited' tijdens Ars Musica

Ars Musica viert 30 jaar muzikaal avontuur!

Een creatiefestival dat zijn 30ste verjaardag viert, beleeft men niet elke dag! Het is dan ook een prestatie op zich om er in het constant evoluerende landschap van de muzikale creatie en uitvoering nog steeds te staan. Tegen conservatisme en tijdelijke modegrillen in, bood Ars Musica in weer en wind een stevig draagvlak voor het zoeken naar een nieuwe muziektaal.

Het is één van Ars Musica’s kerntaken om de artistieke anamorfosen of metamorfosen in de wereld van het geluid in kaart te brengen. Het festival is een experimenteerplatform voor componisten maar ook een plek om reacties uit te lokken bij een publiek dat vragen stelt en niet bang is om wakker geschud te worden of de vaste paden van zijn luistergewoontes te verlaten.

Kennisoverdracht met de blik op de toekomst is een andere belangrijke pijler van onze missie. Workshops brengen de allerjongsten in contact met de hedendaagse muziekpraktijk en studenten kunnen hun inzichten verrijken tijdens een reeks masterclasses, in samenwerking met de Conservatoria van Brussel, Luik en Bergen. Ervaren musici als Garth Knox, Bruno Coulais, Xenia Pestova en Florent Jodelet geven er dit jaar toegang tot hun universum.

Ten slotte is dit ook de terugblik op de 30 jaar geschiedschrijving van Ars Musica en dus een geschikt moment om enkele hoogtepunten ervan weer in herinnering te brengen. We verwelkomen onder meer Philippe Boesmans, Henri Dutilleux, Jean-Luc Fafchamps, Benoît Mernier, Christian Zanési, Pierre Henry, Arnold Schoenberg, Philip Glass, Steve Reich, Pierre Bartholomée, Jean-Paul Dessy, het Kronoskwartet, John Cage, Karlheinz Stockhausen en Nik Bartsch op een daverend feest waar ook u zeker niet mag ontbreken!

Klik hier voor meer informatie

Pierrot Rewrite - Pierrot Lunaire revisited

Pierrot Lunaire – eenBerlijnse creatie van een eeuw geleden (meer bepaald 16 oktober 1912) – is ongetwijfeld Arnold Schönbergs meest emblematische stuk en was één van de werken die de geboorte van de artistieke moderniteit inluidde en meer in het bijzonder van de moderne muziek.“Het plexus solaris, niet minder dan de geest van de muziek uit het begin van de twintigste eeuw”poneerde Igor Stravinsky, na geholpen te hebben bij de creatie van het werk. Misschien toch eerder ‘luna plexus’, vermits deze fascinerende cyclus van 21 expressionistische ‘melodrama’s’ de nacht uitademt, geïnspireerd door de gedichten van de Belgische symbolist Albert Giraud. Met dit Opus 21 – geschreven voor een zangeres-redenaar en een kwintet instrumentalisten – vond Schönberg het Sprechgesang uit – een stijl waarin wordt gepraat en gezongen en die een onwaarschijnlijke aanhang zou kennen – en hiermee wat Boulez een“cabaret supérieur” noemde (aan het begin van de eeuw had Schönberg voor korte tijd Victor Hollaender opgevolgd als dirigent van Überbrettl, het allereerste Berlijnse cabaret). Het project Pierrot Rewrite dompelt zich opnieuw onder in de poëzie van Albert Giraud en verzoekt hierbij 21 componisten evenveel gedichten uit de originele Pierrot Lunaire (eencyclus van vijftig) muzikaal te vertalen – of ze nu wel of niet door Schönberg werden gebruikt. De voorwaarden waren: het niet overschrijden van 2’15’’ en of het gebruik van (een deel van) het originele instrumentarium, namelijk piano, fluit/piccolo, (bas)klarinet, (alt)viool en cello, of het gebruik van de elektroakoestiek. De confrontatie tussen deze 21 miniaturen, werken van componisten met een zeer diverse esthetiek en het originele meesterwerk, vertolkt in het tweede deel van het programma, voert ons terug naar de bronnen van de muzikale moderniteit.

Wedstrijd

U maakt kans om duotickets te winnen voor het concert 'Pierrot Rewrite - Pierrot Lunaire revisited' op zondag 24 november in Zaal M van Bozar.

Klik hieronder op 'neem deel' en vul het wedstrijdformulier in.

Meespelen kan tot maandagavond 18 november 2019 om middernacht.

En de winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.