Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win een VIP-weekend tijdens Bach Academie Brugge van Concertgebouw Brugge

Win een VIP-weekend tijdens Bach Academie Brugge van Concertgebouw BruggeKunst & Cultuur

Concertgebouw Brugge start het nieuwe jaar met een genereuze portie Bach. De tiende editie van Bach Academie Brugge opent de deur naar het privéleven van allicht de beste componist ooit. Met meer dan 50 bij naam gekende muzikanten en componisten gelden de Bachs nog altijd als een van de meest muzikale families ooit. De grootste aller Bachs, ‘Sebastian’ voor intimi, leidde zijn zes zonen én een stroom studenten op tot gevierde muzikanten en componisten. Speel mee en win een geweldig VIP-weekend.
© Rune Guneriussen

Concertgebouw Brugge: Bach Academie Brugge 2020 – Chez Bach

Tijdens dit kristallen jubileum serveren we jazz en dans gevoed door Bach, hemelse muziek van zijn (geestelijke) erfgenamen en sonates, cantates en partita’s van de meester zelf. Bovendien vieren we 50 jaar Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe, onder meer met een feestconcert vol lievelingscantates. Treed binnen chez Bach!

Bachs componeersuite — Werk uit het hart van de firma Bach

In zijn Komponierstube noteerde Bach in de bloei van zijn carrière de Partita’s, waarvan Brugges publiekslieveling Martin Helmchen er twee zal spelen. Hij werkte er ook aan de uitgave van zijn Kunst der Fuge, dat in tweevoud op de festival-affiche prijkt. Zowel Het Collectief en Johannes Schöllhorn als de Griekse choreograaf Christos Papadopoulos gaan met dit hoogtepunt van contrapunt aan de slag, bij die laatste gebracht door muzikanten van bij ons. Uiteraard schreef Bach ook zijn beste vocale muziek in zijn componeerkamer. Collegium Vocale Gent laat horen hoe die klinkt.

Bachs bibliotheek — Muzikale actualiteit uit de achttiende eeuw

Bach volgde de muzikale actualiteit op de voet. In zijn bibliotheek stond dan ook een uitgave van Couperins Pièces de clavecin, tijdens de Bach Academie gedeeltelijk uitgevoerd door Olivier Fortin en Emmanuel Frankenberg. Het Pluto Ensemble haalde de mosterd dan weer bij het zogenoemde Altbachiches Archiv met verzamelde muziek van verschillende Bach-generaties. Florilegium Portense, de schitterende bloemlezing waaruit Bach putte om zijn cantates te omkaderen, vormt de focus van een informatieve close-up door Ignace Bossuyt en huisartiest Vox Luminis. Die laatsten kloppen ook aan bij een jonge Bach voor diens meest ontroerende vroege cantates.

Bachs boudoir — Jonge talenten in intieme setting

In Bachs boudoir klonken zijn Fluitsonates in intieme setting, net als in het concert van Stefanie Troffaes en Julien Wolfs. De klavierwerkjes die studenten van het Brugse conservatorium doorheen het weekend zullen spelen in de Inkomhal, versterken die huiselijke sfeer. Dat Bach niet enkel thuis of in een kerk vertoefde, bewijzen de Koffie- en Boerencantates, nu gebracht door Ensemble Masques maar oorspronkelijk bedoeld voor uitvoering in het koffiehuis van Gottfried Zimmermann. Misschien was het ook daar dat zonen Carl Philipp Emanuel en Johann Christian hun nieuwe, galante stijl konden laten horen. Romina Lischka & Maude Gratton spelen ten dans op gamba en pianoforte.

10 jaar Bach Academie Brugge, dat zijn 10 bijzondere campagnebeelden van onder meer Rune Guneruissen en Patrick Tourneboeuf, nu te bewonderen in een kleine expo in het Concertgebouwcafé.

Meer informatie via concertgebouw.be

Wedstrijd

Dankzij klara.be maakt u kans op een VIP-weekend tijdens het weekend van zaterdag 18 januari op zondag 19 januari 2020. Onze winnaars krijgen een overnachting aangeboden in een dubbele kamer in het 4sterrenhotel NN, inclusierf een gratis lunch, weekendpas én festivalboekje.

Klik hieronder op 'neem deel' en vul het wedstrijdformulier in.

Meespelen kan tot maandagavond 13 januari 2020 om middernacht.

En de winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.