Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
On Wenlock Edge en andere liederen van Ralph Vaughan Williams met Nicky Spence en Julius Drake

On Wenlock Edge en andere liederen van Ralph Vaughan Williams met Nicky Spence en Julius DrakeKlassieke muziek, CD

Vaughan Williams: liederenHyperion

Vaughan Williams: liederen

Wie?
De Schotse tenor Nicky Spence die veel gevraagd wordt voor het twintigste-eeuwse operarepertoire maar net zo goed te horen is in Wagner en Mozartrollen. Het concertrepertoire van Spence varieert vrolijk van barok tot hedendaagse werken en hij is een geliefd recitalzanger. Hij heeft een grote voorliefde voor het werk van Leos Janacek en nam diens Dagboek van een verdwenene op samen met pianist Julius Drake die ook hier zijn muzikale partner is. 
 

Wat?
Het liedrepertoire van Ralph Vaughan Williams is uitermate gevarieerd in de bezettingen, zoals hier: met altviool en piano in Four Hymns of met strijkkwartet en piano in On Wenlock Edge. Ook de teksten die Vaughan Williams toonzet gaan van eenvoudige volksliederen tot diepzinnige teksten van bijvoorbeeld een Dante Gabriel Rossetti (The House of Life).
 

Waarom moet je dit horen?
De liedbundels On Wenlock Edge, The House of Life en Four Hymns vragen wel wat luisterbereidheid maar met het tekstboekje op schoot word je ruimschoots beloond voor zoveel inleving en ongebreidelde expressie. Nicky Spence gaat van uiterst gepassioneerde interpretaties tot een etherische en verstilde uitdrukking. Een groot verteller en acteur is hij eveneens met een fijne dosis humor, dat blijkt dan weer uit de volksliedbewerkingen op deze CD.
Sylvia Broeckaert

Praktisch?
Uitvoerders: Nicky Spence (tenor); Julius Drake (piano) Timothy Ridout (altviool) Piatti Quartet
Titel: Vaughan Williams On Wenlock Edge Four Hymns The House of Life
Label: Hyperion