Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wereldcreatie in Opera Vlaanderen van Les Bienveillantes: een stomp in je maag!

Wereldcreatie in Opera Vlaanderen van Les Bienveillantes: een stomp in je maag!Blijf verwonderd!

De gelijknamige roman van Jonathan Littell ligt aan de basis van deze nieuwe opera van Hector Parra in een enscenering van Calixto Bieito en met een libretto van Händl Klaus. Het gegeven gaat over een SS-officier die terugblikt op zijn leven en zijn misdaden. Dan weet je op voorhand dat het geen gezellig opera-avondje zal worden maar op deze stomp in je maag ben je niet echt voorbereid.
Les Bienveillantes met Peter Tantsits (Aue) en Rachel Harnisch (Una)Opera Vlaanderen

Les Bienveillantes met Peter Tantsits (Aue) en Rachel Harnisch (Una)

De gruwel van de "Endlösung" wordt eerder gesuggereerd dan letterlijk getoond maar het is zeer fysiek theater dat keihard binnenkomt. De muziek tapt voornamelijk uit hetzelfde vaatje: voortdurende klankerupties en luttele momenten van verstilling, laat staan schoonheid of poëzie. Maar de verwijzingen naar Bachs Johannespassie zijn knap verwerkt in deze partituur en het is een sterk staaltje van orkestratie-kunst en polyfone schrijfwijze, dat laatste vooral in de momenten voor het vocaal kwartet (met o.m. Hanne Roos en Denzil Delaere). De vocaliteit voor de solisten is helaas vrij eentonig. Tenor Peter Tantsits was die witte raaf die de rol wilde zingen en ze kon dragen tot op het eind, hij zingt bijna twee uur in totaal. Hij kreeg veel bijval van het première-publiek. Dat Rachel Harnisch in de rol van Una een grote zangeres/actrice is, heeft ze opnieuw bewezen en ook bariton Günter Papendell overtuigde als Thomas Hauer. Het werk zelf duurt drie uur en is te lang, ook al heeft men keihard gesnoeid in de roman. "Less is more" en in het geval van deze gruwel zou minder meer dan genoeg zijn. 

Sylvia Broeckaert over Les Bienveillantes in Opera Vlaanderen

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.