Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wereldpremière van "Night 352": een westers jazzorkest en een Arabische harp

Wereldpremière van "Night 352": een westers jazzorkest en een Arabische harpBlijf verwonderd!

Zaterdag 22 januari gaat in de Handelsbeurs in Gent "Night 352" in première. Een voorstelling gebaseerd op een van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht, met composities van qanunspeler Osama Abdulrasol. In samenwerking met zangeres Jahida Wehbe, percussionist François Taillefer en het Brussels Jazz Orchestra. Een gesprek in Music Matters met Osama Abdulrasol op donderdag 20 januari 2022.
© Johannes De Bruycker

Osama Abdulrasol

De in Babylon geboren componist en qanunspeler Osama Abdulrasol groeide op met de verhalen van Duizend-en-een-nacht. Net als Zumurrude, de slavenprinses uit de vertelling van Nacht 352, worstelde hij met het begrip ‘thuis’ en herkende zichzelf in de verhalen over een vreemde, onherkenbare wereld. Toen auteur Hazim Kamaledin het verhaal herwerkte tot een moderne parabel, werd Abdulrasol meteen geïnspireerd tot nieuwe composities. Voor Night 352 slaat hij de handen in elkaar met Brussels Jazz Orchestra.

Meer dan een vereniging van een westers jazzorkest en een Arabische harp, zijn de arrangementen (van o.a. Callum Au, Frank Vaganée en Pierre Drevet) het resultaat van een wederzijdse fascinatie voor beide genres. Naast Absulrasol en BJO, betreden ook de Libanese zangeres Jahida Wehbe en percussionist François Taillefer (percussie) het podium. 

“De muziek zal het publiek meevoeren op een avontuurlijke reis, maar ik hoop ook dat ze iets meepikken van de universele thema’s die we met dit project aansnijden. Ondertussen is Gent mijn thuisstad, maar mensen mogen niet vergeten hoe complex het is om van een plek je thuis te maken. Night 352 is niet zomaar een hervertelling van een oud verhaal, het gaat ook over hedendaagse slavernij, de passie voor muziek en hoe die iemands grenzen kan verleggen. Er zijn vandaag ontelbaar veel mensen zoals Zumurrude, die allerlei obstakels overwinnen omdat ze blijven hopen op een beter leven.” - Osama Abdulrasol.

Bron: Brussels Jazz Orchestra

Meer informatie en tickets voor de première op zaterdag 22 januari in de Handelsbeurs in Gent zijn te vinden via deze link.

Herbeluister het fragment in Music Matters. 

20/01/2022 Osama Abdulrasol over 'Night 352'

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.