Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wereldsucces Gardenia keert terug naar de planken

Wereldsucces Gardenia keert terug naar de plankenKunst & Cultuur

Gardenia is hartverwarmend theater met en over ouder wordende travestieten en transseksuelen. Elf jaar geleden was het stuk een ongelooflijk succes. Nu keren regisseurs Frank Van Laeke en Alain Platel samen met componist Steven Prengel en de acteurs van toen terug naar het podium. De avant-première in Marseille werd al zeer enthousiast onthaald.
Beeld uit de voorstellingLuk Monsaert

De acteurs vertellen hoe moeilijk het is om jezelf te zijn.

In 2010 ging Gardenia in première. Het stuk gaat over een travestieclub, geleid door Vanessa Van Durme, die op het punt staat de deuren te sluiten. Nog één keer laten de verouderde artiesten zich zien. Ze vertellen over de ups en downs in het leven en hoe moeilijk het is om jezelf te zijn. Gardenia speelde in 2010 en 2011 meer dan 200 voorstellingen over de hele wereld, van Amsterdam over Wenen tot Taiwan en Noord-Amerika. Er werd zelfs een documentaire over gedraaid, Before the last curtain falls.

Tien jaar later ligt het onderwerp van travestie en transseksualiteit nog altijd gevoelig. “We vroegen ons af bij het begin van de herneming of we nog wel nog relevant genoeg zijn”, vertelt regisseur Frank Van Laeke. “Maar de gebeurtenissen van de laatste weken, tot op het EK toe, hebben bevestigd dat we wel degelijk nog actueel bezig zijn.”

Toch werd het stuk ook in 2010 al door zeer veel mensen omarmd. “Dat heeft in de eerste plaats met de sfeer te maken, maar ook met de cast. De authenticiteit van wat er op de scène gebeurt, komt onmiskenbaar over in de zaal. Een tweede reden zijn de associaties die het publiek kan maken. Iedereen begrijpt de voorstelling op zijn of haar manier, en dat maakt het bijzonder.”

Doordat we allemaal tien jaar ouder zijn, is het stuk nog kwetsbaarder. Gardenia ontroert misschien nog meer dan vroeger.

Vandaag leeft Gardenia nog altijd. Veel mensen willen de voorstelling opnieuw zien en ook de spelers kruipen graag het podium weer op. En dus komt er nu deze herneming, die onvermijdelijk wel een beetje verschilt van de oorspronkelijke voorstelling. Zo is actrice Andrea De Laet intussen gestorven. “We hebben er uiteindelijk voor gekozen om haar niet te vervangen. Het feit dat ze er niet meer is, hebben we in de voorstelling geïntegreerd. Anderzijds is de cast ook tien jaar ouder en wij zijn dat ook. Dat maakt de voorstelling extra confronterend.”

Vrijdag 16 juli gaat Gardenia 10 jaar later in België in première, in het NTGent. Daar speelt de productie nog tot 25 juli. Daarna gaat ze op tournee, in Vlaanderen en daarbuiten.

Herbeluister hier het gesprek met regisseur Frank Van Laeke in Espresso.

Frank Van Laeke over Gardenia 10 jaar later

Bekijk hier de trailer van de documentaire Before the last curtain falls.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.