Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wereldvluchtelingendag

WereldvluchtelingendagBlijf verwonderd!

20 juni is Wereldvluchtelingendag en dat gaat in Vlaanderen en Brussel niet onopgemerkt voorbij. Op verschillende plaatsen in het land hebben musea en cultuurhuizen dit brandend actueel thema vertaald in een divers programma met tentoonstellingen, filmvoorstellingen en lezingen.
lampedusa day

Lampedusa Day

A Lighthouse for Lampedusa
A Lighthouse for Lampedusa

Naast BOZAR in Brussel en het S.M.A.K. in Gent nemen het Goethe-Institut, de European Cultural Foundation en het Instituto Italiano di Cultura deel aan de diverse activiteiten. Zonder het concert Artists #withRefugees in de Ancienne Belgique te vergeten.

Espresso ging op bezoek bij drie van de initiatiefnemers. Om te beginnen hoort u Katleen Vandriessche van het Goethe-Institut dat met ‘Lampedusa Day’ het debat rond vluchtelingenproblematiek op scherp wil stellen. Het meest in het oog springende onderdeel van ‘Lampedusa Day’ is de vuurtoren die de Duitse kunstenaar Thomas Kilpper vorig weekend op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten installeerde.

Katleen Vandriessche over Lampedusa Day
Haider Jabbar
Haider Jabbar

Het S.M.A.K. stelde een programma samen met getuigenissen, informele gesprekken en debatten. Verder zijn er rondleidingen gepland door de tentoonstelling ‘Invisible Beauty’, naast filmvertoningen en concerten. Het museum presenteert ook ‘Van hier tot daar’, een boek met tekeningen gemaakt door vluchtelingen in België, die door medewerkers van het S.M.A.K. verzameld werden in verschillende opvangcentra. Het is een vervolg op 'Traces of Surival' met tekeningen van bewoners van vluchtelingenkampen in Irak, die door Ai Weiwei geselecteerd werden. Het museum is op Wereldvluchtelingedag uitzonderlijk én gratis open. Een van de Iraakse kunstenaars die S.M.A.K. directeur Philippe Van Cauteren selecteerde voor 'Invisible Beauty', de herneming van de tentoonstelling die hij cureerde voor het Iraakse Paviljoen op de Biënnale van Venetië, is Haider Jabbar. Deze jonge kunstenaar is ondertussen als vluchteling erkend en woont en werkt sinds kort in Gent.

in gesprek met Haider Jabbar en Philippe Van Cauteren

Wereldvluchtelingendag wordt afgesloten met een concert in de Ancienne Belgique. De Brusselse v.z.w. Muziekpublique, die traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis promoot, stelt er ‘Artists #withRefugees’ voor. Dit benefiet concert is een initiatief van het Brussels Jazz Orchestra. Zij delen het podium met Tutu Puoane, David Linx, het Brussels Vocal Project en I Solisti del Vento. Bovendien nodigen zij vijf solisten van de Syrian Big Band uit, een orkest op de vlucht, om samen muziek te maken. Op het programma staat onder andere het stuk ‘Two Small Bags - Ten Millions Dreams’, een compositie over vluchtelingen van Frank Vaganée, op een tekst van Michael De Cock, de nieuwe artistiek directeur van de KVS. Het concert wordt gepresenteerd door Phara de Aguirre en begint om acht uur. Eén van de gasten is oud-speler Tareq Alsayed Yahya, die de oorlog in zijn thuisland Syrië ontvluchtte en sinds enkel jaren in België woont.

in gesprek met Tareq Alsayed Yahya
Tareq Alsayed Yahya
Tareq Alsayed Yahya

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.