Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
🎥 The Whisky Tour: hommage aan Luc Brewaeys

🎥 The Whisky Tour: hommage aan Luc Brewaeys

Een componistenportret aan de hand van Single Malt Whisky's. Het klinkt vreemd, maar toch is het een perfecte manier om een hommage te brengen aan componist Luc Brewaeys (1959-2015). Met de concertreeks The Whisky Tour brengen deSingel en verschillende Vlaamse ensembles een aantal composities van Luc Brewaeys, genoemd naar zijn favoriete single malt Whisky’s.

Luc Brewaeys was een flamboyant man en een briljant componist, met een obsessie voor klank en klankkleuren. Geen wonder dat zijn orkestwerken blijven verbazen door hun gelaagde orkestratie. Bij de spectrale muziek, waarin de klankkleuren verkregen door boventonen een enorme rol spelen, voegde hij ook het aspect beweging. Hij had een voorliefde voor slagwerk – hij was ook percussionist - en flirtte graag met haast onmogelijk speelbare partijen. Voeg daarbij zijn ontembare zin voor humor en zijn gevatheid, en u wil vast meer weten over Luc Brewaeys en zijn muziek. Al is ook spiritualiteit onlosmakelijk verbonden met de mens en zijn oeuvre. 
Brewaeys hield niet alleen van snelheid, hij leefde ook heel snel. Ondanks zijn zware ziekte en vermoeidheid bleef hij optimistisch plannen en componeren, al zorgden de vele deadlines voor heel wat stress. Maar de muziek in zijn hoofd stopte nooit. Net als zijn strijdlust. Tegen de ziekte, en voor de muziek. Brewaeys schreef een indrukwekkend oeuvre bij mekaar. Hij zou dit jaar 60 geworden zijn. 
The Whisky Tour is een prachtig initatief van deSingel en de Antwerpse ensembles Antwerp Symphony Orchestra, het HERMESensemble, ChampdActionI SOLISTI en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Ook Klara is erbij:

Op dinsdag 12 november blikte Music Matters vooruit op The Whisky Tour.
Op dinsdag 19 november: Thema-uitzending Luc Brewaeys in Late Night Lab
Op donderdag 21 november hoort u in Klara Live de magistrale vijfde symfonie ‘Laphroaig’, naast werk van Annelies Van Parys en Claude Debussy, door het Antwerp Symphony Orchestra. Laphroaig is geschreven voor een reusachtig orkest met o.a. twee dirigenten, 120 slagwerkinstrumenten en elektronica. Dit concert werd opgenomen op 17 november jl. in de Koningin Eliabethzaal in Antwerpen.
Op vrijdag 22 november zendt Klara Live rechtstreeks vanuit deSingel ‘Whisky on stage’ uit, een portretconcert met uitsluitend werk van Luc Brewaeys, geschreven voor kleinere bezettingen variërend van cello solo en elektronica, over het strijkkwartet Bowmore tot Oban, voor negen musici. De beelden van dit concert worden live gestreamd op Klara.be