Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Why Theatre?

Why Theatre? Kunst & Cultuur

De verplichte culturele lockdown leidde bij heel wat cultuurhuizen tot een grondige reflectie op de sector. Bij NTGent uit die reflectie zich in de essentiële vraag voor een stadstheater: Why Theatre? De antwoorden op die vraag werden gebundeld tot een boek met de vraag als titel. Filip Tielens, theaterrecensent, las het boek.

106 internationale artiesten, intellectuelen, activisten... gaven een antwoord op de vraag wat theater is of zou moeten zijn.

‘Waarom nu precies theater?’, die vraag stond eerder deze maand al centraal tijdens het openingsweekend van NTGent. Artistiek directeur Milo Rau legde diezelfde vraag voor aan meer dan honderd invloedrijke artiesten en intellectuelen. Wat maakt de kunstvorm zo uniek, prachtig en onontbeerlijk? 

De antwoorden leveren een boek op waarin de diversiteit van de sector sterk naar voren komt. De vraag leidde dan ook tot heel wat verschillende antwoorden in verschillende vormen. Filip Tielens: ‘Zo zie je bijvoorbeeld Anne Teresa De Keersmaeker die een brief voor de dans heeft ingestuurd, de actrice Isabelle Huppert heeft een foto ingezonden, er zijn essay-achtige stukken en theaterdialogen.’ Ook inhoudelijk verschillen de antwoorden heel sterk. Tielens: ‘Er zijn grote verschillen in de blik van wat theater kan zijn of moet zijn. Zo spreekt Sidi Larbi Cherkaoui over het theater als de plek om je te identificeren met anderen, de plek voor solidariteit, empathie en verbinding. Terwijl Edouard Louis zegt dat het theater voor hem een plaats moet zijn voor confrontatie. Oog in oog staan met de dingen van jezelf die je liever vermijdt en oog in oog staan met het systeem.’ 

Een veelvoud aan visies dus in het boek dat volgens Tielens vol inspirerende quotes staat. Tielens: ‘Het is misschien meer gericht op mensen die geregeld naar theater gaan en de discussies wat volgen, voor wie al gepassioneerd is. Die zal veel zaken en twistappels uit dit boek zeker herkennen.’

Beluister hieronder het gesprek met Filip Tielens:

Filip Tielens over 'Why Theatre'

Meer informatie kan je terugvinden via www.ntgent.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.