Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie maakt kans op een Oscar?

Wie maakt kans op een Oscar?Kunst & Cultuur

Gisteren werden de nominaties bekend gemaakt voor de felbegeerde beeldjes die eind april uitgereikt worden. Filmkenner Lieven Trio waagt zich aan een eerste prognose!

Priyanka Chopra en Nick Jonas maakten de nominaties via een online show bekend.

Dit jaar worden de Oscars in de nacht van 25 op 26 april uitgereikt en sinds gisteren kennen we ook de nominaties.

Belgisch kantje

Het was reikhalzend uitkijken of er ook een Belgische kortfilm genomineerd zou worden. Want 'Da Yie' van de Belgische regisseur Anthony Nti was één van de kanshebbers. Maar hij werd uiteindelijk niet geselecteerd. Lieven Trio: "Net zoals Pedro Almodóvar trouwens, die ook op die shortlist stond, maar de selectie ook niet heeft overleefd. Dus Nti moet zich zeker niet schamen. Integendeel zelfs: feit dat hij op die shortlist stond, is zeer indrukwekkend, te meer omdat Da Yie in feite nog maar zijn afstudeerfilm aan het RITCS was."

Dat 'Da Yie' op de shortlist stond, was al zeer indrukwekkend. Anthony Nti heeft nog een hele carrière voor zich!
Lieven Trio

Er zijn ook enkele films met een Belgisch tintje die wel mogen meedingen naar een felbegeerd beeldje. In de categorie beste internationale film zijn twee films in de running. De eerste is de Tunesische film 'The man who sold his skin' met acteur Koen De Bouw. De film is geïnspireerd op het werk 'Tim' van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye.

De film 'Quo Vadis, Aida?' uit Bosnië en Herzegovina met acteur Johan Heldenberg maakt ook kans op de Oscar voor beste buitenlandse film. Die film gaat over het drama in Srebrenica waarbij meer dan 8.000 Bosnische moslimmannen en -jongens werden vermoord door Servische milities en waarbij Nederlandse blauwhelmen niet ingrepen. Heldenberg speelt een blauwhelm.

Nog indrukwekkender is de film 'Sound of Metal' die maar liefst zes nominaties verzameld heeft. De Engelstalige film werd geproduceerd door het Belgische productiehuis Caviar en producer Bert Hamelinck sleepte onder andere de belangrijkste nominatie in de wacht, die voor Best Picture. En dat is een primeur: "Als Sound of Metal verkozen wordt tot Beste Film, dan mag Bert Hamelinck daar op het podium gaan speechen. Dat zou de eerste keer zijn dat daar een Belg staat."

10 nominaties voor Mank

De Netflix-film 'Mank' is de grootste uitschieter met tien nominaties. De film vertelt het verhaal van scenarioschrijver en producent Herman J. Mankiewicz. Toch vermoedt Lieven Trio dat hij maar een beperkt aantal van de nominaties zal kunnen verzilveren: "Mank is heel knap gemaakt, en kon dus in heel veel categorieën niet ontbreken, maar ik heb gevoel dat het voor weinigen hun echte lieveling is."

Mank is straf, maar voor weinigen echt een favoriet.
Lieven Trio

"Het is het jaar waarin streaming zijn stempel drukt op de Oscars, logisch aangezien de bioscopen heel vaak dicht zijn geweest." Netflix mocht in totaal 35 nominaties verzilveren, en ook de concurrent Amazon haalde er 12 binnen.

Toch denkt Lieven niet dat het op 26 april een streaming-festijn zal worden: "Ik denk dat de platformen er dit jaar niet in gaan slagen om te zegevieren in de categorie die er écht toe doet: Best Picture. Dat is Netflix niet gelukt met Roma, The Irishman en Marriage Story, en zelfs nu denk ik dat die ultieme overwinning buiten bereik blijft."

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio over de Oscarnominaties:

Lieven Trio over de Oscarnominaties
Nomadland

Grote kanshebber is Nomadland

De favorietenrol kent Lieven Trio toe aan 'Nomadland' van Chloé Zao. De roadmovie won op de Golden Globes ook al de belangrijke prijzen. "Nomadland is niet heel typisch voor de Oscars, maar het is zowat de enige film die de harten écht lijkt te beroeren", vertelt Lieven Trio. Bovendien schrijft de film geschiedenis. Het is de eerste Aziatisch-Amerikaanse vrouw ooit die genomineerd wordt in de categorie Beste Regie.

In diezelfde categorie is het overigens ook de eerste keer ooit dat er twee vrouwen genomineerd zijn. Ook Emerald Fennel werd in deze categorie genomineerd met haar film 'Promising Young Woman'. "Ik denk dat Zhao echt kans maakt om te winnen in die categorie, en dat zou – hou je vast – nog maar de tweede keer zijn in de 93-jarige geschiedenis van de Oscars."

Nomadland schrijft geschiedenis.
Lieven Trio

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.