Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op dinsdag 30 mei?

Wie is te gast in het Klarapanel op dinsdag 30 mei?Klassieke muziek

De tweede finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vanaf 20 uur horen we twee Franse finalisten in het plichtwerk en hun keuzeconcerto. Yan Levionnois koos voor het celloconcerto van Dvorak en Aurélien Pascal speelt het eerste celloconcerto van Dmitri Sjostakovitsj.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

De panelleden van vanavond zijn cellisten Amy Norrington, Jeroen Reuling en Benjamin Glorieux. Zij volgen alles in de Henry Le Boeufzaal van het PSK, samen met gastvrouw Lut Van der Eycken.

Amy Norrington werd geboren te Londen, waar ze studeerde aan het Royal Academy of Music. Haar vader is de beroemde dirigent Roger Norrington. Amy is regelmatig te gast bij kamermuziekensembles, orkesten en festivals over heel Europa. Ze woont al een hele tijd in Brussel, waar ze ook een veel gevraagde celliste is. Zij is lid van het Oxalys ensemble en van het piano trio Talisma. Ze is ook artistiek directeur van het bijzonder fijne kamermuziekfestival ‘Resonances’ in Wallonië.

Jeroen Reuling studeerde bij de grote cellolegendes André Navarra in Detmold, en bij Pierre Fournier. Hij verdeelt zijn passie voor de cello tussen lesgeven en kamermuziek spelen. Hij is docent aan het conservatorium van Brussel en hij is assistent van Gary Hoffman aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Als leraar van een aantal kandidaten voelt hij zich zeer verbonden met deze wedstrijd.

Benjamin Glorieux is een van de meest veelzijdige musici op deze planeet. Bach, nieuwe muziek, kamermuziek, authentieke instrumenten, moderne cello en zelfs jazz: hij doet het allemaal schitterend en met veel overgave. Men noemt hem ‘een nieuw soort muzikant’ omdat hij graag buiten de lijntjes kleurt. Toch heeft hij zich ook verdiept in de celloconcerto’s van Schumann, Dvorak en Sjostakovitsj. En ook in het plichtwerk zal hij met veel kunde de luisteraars gidsen.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Alexandre Bughin uit Grez-Doiceau. Hij is de senior van het gezelschap. Hij volgt zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij speelt regelmatig mee met de orkesten van Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie, en is lid van het 2017 European Youth Orchestra. Ook als solist en kamermuzikant trad hij al regelmatig op. 

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be