Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op donderdag 01 juni?

Wie is te gast in het Klarapanel op donderdag 01 juni?Klassieke muziek

De vierde finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd met de Koreaanse JeongHyoun (Christine) Lee en de Japanner Yuya Okamoto. In het panel zetelen Veerle Simoens, Marc Erkens en Benjamin Glorieux, samen in de Klara-loge met Lut Van der Eycken.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

Veerle Simoens kent het muziekvak door en door. Ze is niet alleen celliste, maar ook artistiek directeur van het Festival van Vlaanderen Gent, waar ze veel oog heeft voor jonge talenten. Toch wil ze het musiceren nooit opgeven. Zelf speelde ze honderden concerten als lid van het Simoens Trio, een pianotrio met haar twee zussen. Een kamermuzikante pur sang, die graag nieuw hedendaags werk ontdekt.

Marc Erkens is een en al passie voor muziek. Al jarenlang en onvermoeibaar brengt hij in diverse formules klassieke muziek op een boeiende en humoristische manier naar een breed publiek. Daarom is hij ook vaak te gast bij Klara. Sinds kort is hij nog bekender door zijn gesmaakte bijdragen in het programma Culture Club (canvas). In het dagelijkse leven is hij pianist en departementshoofd van het LUCA School of Arts (het Lemmensinstituut). Hij kent de uitdagingen en noden van jonge muzikanten dus zeer goed.

Benjamin Glorieux is een van de meest veelzijdige musici op deze planeet. Bach, nieuwe muziek, kamermuziek, authentieke instrumenten, moderne cello en zelfs jazz: hij doet het allemaal schitterend en met veel overgave. Men noemt hem ‘een nieuw soort muzikant’ omdat hij graag buiten de lijntjes kleurt. Onlangs kwam zijn nieuwe cd uit, met muziek van hedendaagse Belgische componisten Daan Janssens en Luc Fafchamps en van Debussy. Maar ook in de celloconcerto’s van Schumann, Dvorak en Sjostakovitsj heeft hij zich verdiept.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Nathalie Flintrop uit Lier. Ook zij combineert haar middelbare schoolopleiding met een speciaal programma voor jong talent aan het Conservatorium. Ze wil graag jonge mensen van haar leeftijd kennis laten maken met de cello. Ze speelt ook in een popgroep: Grondstok.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Interview met Edel Maex

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be