Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op maandag 29 mei?

Wie is te gast in het Klarapanel op maandag 29 mei?Klassieke muziek

De eerste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd met de Chinese cellist Sihao He en de Amerikaanse Brannon Cho. In ons panel zetelen Jaap Kruithof, Viviane Spanoghe en Arne Deforce, samen in de Klara-loge met Lut Van der Eycken.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

Viviane Spanoghe studeerde o.m. bij cellolegende Janos Starker. Zowel de Bachsuites als het celloconcerto van Dvorak zijn haar lijfstukken. Ze is ook een ambassadeur van Belgische muziek, en creëerde heel wat nieuw werk van Belgische componisten. Ze is een bijzonder toegewijde docente cello en kamermuziek aan het conservatorium van Brussel. Zoals vele cellisten heeft Viviane Spanoghe een hartstochtelijke band met haar instrument.

Arne Deforce is bekend om zijn passie voor hedendaagse en experimentele muziek. Hij mag dan ook een expert genoemd worden – hij is ook doctor in de kunsten - en heeft al heel wat nieuwe composities gecreëerd, o.m. van Luc Brewaeys, Richard Barret en Alvin Curran. Arne is actief in de ensembles Ictus en Champ d’Action, en vomt een duo met pianist Daan Vandewalle. Wat vindt hij van nieuwe plichtwerk van Toshio Hosokawa?

Jaap Kruithof is een cellist die een heel grote faam heeft opgebouwd als docent, als leraar in het DKO en als lesgever op internationale cursussen. Hij doceert cello, kamermuziek en repertoirekennis en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft bij jonge cellisten in spe. Tegelijk is hij een gewaardeerd kamermuzikant. Zijn oordeel is altijd genuanceerd, precies en integer.

Jaap Kruithof zal 3 finale-avonden volgen, afwisselend met Benjamin Glorieux. Op die manier is er ook een gewaarborgde continuïteit in het panel. Op de slotavond van de finale zijn ze allebei te gast in het Klarapanel.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Raphaël Meulemans uit Hamme-Mille. Hij studeerde aan het IMEP in Namen, en trok dan naar het Leuvense Lemmensinstituut. Hij heeft nog even geflirt met de contrabas, maar is uiteindelijk toch gevallen voor de charmes van de cello. Net als Alexandre was hij verschillende jaren lid van het Orchestre de la Néthen, waarmee hij ook als solist optrad.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be