Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op vrijdag 02 juni?

Wie is te gast in het Klarapanel op vrijdag 02 juni?Klassieke muziek

De spanning loopt op, nu we aan de vijfde en voorlaatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello gekomen zijn. Die belooft een topavond te worden. De finalisten interpreteren ook vanavond elk het verplichte werk en een keuzeconcerto.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

Bruno Philippe koos voor het celloconcerto van Dvorak, terwijl de Colmbiaan Santiago Cañón-Valencia het eerste celloconcerto van Dmitri Sjostkovitsj zal vertolken. Ze worden daarbij begeleid door het Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève. Vanavond is gastvrouw Lut Van der Eycken in gezelschap van cellisten Claudine Steenackers, Justus Grimm en Jaap Kruithof.

Claudine Steenackers is een gepassioneerde cellopedagoge. Vooral heel jonge talenten kan ze met haar geheel eigen methode tot ongekende hoogten brengen. Veel beroemde muikanten sturen hun kinderen bij haar op les. Claudine Steenackers studeerde aan de conservatoria van Brussel, Basel (Zwitserland) en Freiburg (Duitsland) en leidde tal van celloprojecten. Zij kan zeer boeiend vertellen en analyseren waar het op staat bij de finalisten van vanavond.

Justus Grimm heeft reikhalzend uitgekeken naar deze eerste Koningin Elisabethwedstrijd. Als zoon van een cellist studeerde hij o.m. bij jurylid Frans Helmerson in Keulen. Hij was tot voor kort solocello van het Symfonieorkest van de Munt, maar koos ervoor om meer kamermuziek te spelen, o.m. met het Malibran kwartet. Hij geeft dolgraag les aan het Muziekconservatorium van Antwerpen. Daar bereidt hij jonge talenten voor op het professionele leven, niet alleen met celloles maar ook met het vak ‘orkestauditietraining’.

Jaap Kruithof is een cellist die een heel grote faam heeft opgebouwd als docent, als leraar in het DKO en als lesgever op internationale cursussen. Hij doceert cello, kamermuziek en repertoirekennis en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft bij jonge cellisten in spe. Tegelijk is hij een gewaardeerd kamermuzikant. Zijn oordeel is altijd genuanceerd en integer.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Arthur Daems uit Grimbergen. Hij was pas 4 toen hij startte met cello volgens de Suzuki-methode. Op zijn vijftiende werd hij als “jong talent” toegelaten aan het Brusselse conservatorium. Momenteel zit Arthur in zijn derde bachelor in de klas van Elisabeth-jurylid Marie Hallynck. Hij won al tweemaal de Cellowedstrijd Edmond Baert in de categorie -18.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be