Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op woensdag 31 mei?

Wie is te gast in het Klarapanel op woensdag 31 mei?Klassieke muziek

De derde finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd, met de Poolse cellist Maciej Kulakowski en Seungmin Kang. In het panel vervoegen Séraphine Stragier en Etienne Siebens Jaap Kruithof, gastvrouw is zoals steeds Lut Van der Eycken.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

Séraphine Stragier studeerde cello in Brussel bij Viviane Spanoghe en vervolledigde haar studies met een specialisatie hedendaagse muziek. Die voert ze uit in verschillende ensembles. Daarnaast speelt ze ook jazz, pop en folk. Bovendien speelt ze ook viool en Keltische harp. Wat jonge solisten willen vertellen met de muziek van Dvorak, Sjostakovitsj en Hosokawa boeit haar enorm.

Etienne Siebens studeerde contrabas en orkestdirectie. In 1992 richtte hij het Prometheus Ensemble op, samengesteld uit het kruim van Belgische muzikanten. Al gauw werd hij een veel gevraagd dirigent van zowel symfonische orkesten in binnen en buitenland als van meer gespecialiseerde ensembles voor hedendaagse muziek. Hij verzorgde heel wat creaties en werkte samen met de grote componisten van onze tijd, zoals György Kurtag, Louis Andriessen, Jonathan Harvey en Luc Brewaeys.

Jaap Kruithof is een cellist die een heel grote faam heeft opgebouwd als docent, als leraar in het DKO en als lesgever op internationale cursussen. Hij doceert cello, kamermuziek en repertoirekennis en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft bij jonge cellisten in spe. Tegelijk is hij een gewaardeerd kamermuzikant. Zijn oordeel is altijd genuanceerd en integer.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Leonor Swyngedouw uit Luik. Zij trok als kind al naar de operaproducties waarin haar moeder zong en de de jazzconcerten waarop haar vader optrad. Ze studeerde eerst viool, maar hoorde uiteindelijk toch liever de warme diepe klank van de cello. Op haar 14e al werd ze toegelaten tot het speciale programma voor jonge talenten aan het Luikse Conservatorium, en op haar 18e gaf ze concerten met het Orchestre Philharmonique de Liège.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be