Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie is te gast in het Klarapanel op zaterdag 03 juni?

Wie is te gast in het Klarapanel op zaterdag 03 juni?Klassieke muziek

De zesde en laatste finale-avond van de Koningin Elisabethwedstrijd, met Victor Julien-Laferrière en Ivan Karizna. Lut Van der Eycken beleeft deze spannende avond samen met France Springuel, Jaap Kruithof en Benjamin Glorieux.
De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017

De finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 (c) VRT rr

France Springuel weet wat het is om op een podium te zitten. Ze studeerde bij de legendarische André Navarra en is de eerste Belgische laureate van de wereldberoemde Tsjaikovskywedstrijd in Moskou. De oudere broer van deze eerste Elisabethwedstrijd voor cello, zeg maar. Ze reisde de wereld rond als soliste, speelt veel kamermuziek en heeft een grote faam als cellodocente aan het Antwerpse muziekconservatorium. Haar favoriete celloconcerto’s zijn die van Schumann en Lutoslawski, maar ook over Sjostakovitsj heeft ze heel wat te vertellen.

Jaap Kruithof is een cellist die een heel grote faam heeft opgebouwd als docent, als leraar in het DKO en als lesgever op internationale cursussen. Hij doceert cello, kamermuziek en repertoirekennis en houdt de vinger aan de pols van wat er leeft bij jonge cellisten in spe. Tegelijk is hij een gewaardeerd kamermuzikant. Zijn oordeel is altijd genuanceerd en integer.

Benjamin Glorieux is een van de meest veelzijdige musici op deze planeet. Bach, nieuwe muziek, kamermuziek, authentieke instrumenten, moderne cello en zelfs jazz: hij doet het allemaal schitterend en met veel overgave. Men noemt hem ‘een nieuw soort muzikant’ omdat hij graag buiten de lijntjes kleurt. Toch heeft hij zich ook verdiept in de celloconcerto’s van Schumann, Dvorak en Sjostakovitsj.

De panelleden van vanavond hebben de hele week intens gevolgd, zodat zij ons samen met enkele extra gasten door deze lange slotavond van de finale naar de proclamatie van deze historische eerste editie cello van de Koningin Elisabethwedstrijd kunnen loodsen.

DeZES/lesSIX zijn er dit jaar ook weer bij. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige cellostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is dat Joachim Jamaer uit Hasselt. Hij kreeg zijn eerste cellolessen op vierjarige leeftijd. Momenteel zit hij in het tweede bachelor aan het Brusselse conservatorium. Hij werd op zijn tiende lid van het Hasseltse Symfonieorkest en was er verschillende jaren eerste cellist en solist. Zopas heeft hij met twee cellovrienden het trio Trecelli opgericht.

WAT DOEN DE COLLEGA'S?

Kijken kan van maandag tot vrijdag om 20.00 u. op Canvas+ (via het Ketnet-kanaal). De slotavond op zaterdag 3 juni gaat vanaf 20.10 u. rechtstreeks op het eigen Canvas-kanaal.

Canvas.be en vrtnu.be streamen de finale-avonden. Op canvas.be vindt u ook alle info over het verloop van het concours tot nu toe en een heleboel extra’s.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be