Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie was Joe English?

Wie was Joe English?Kunst & Cultuur

Zaterdag ging in het Museum aan de IJzer, in de IJzertoren een tentoonstelling open van fotograaf Sam Vanoverschelde. Hij is de achterkleinzoon van IJzerheld Joe English, die begraven ligt aan de voet van diezelfde IJzertoren. Onze reporter trok naar Diksmuide en groef samen met de fotograaf en nazaat de geschiedenis weer op van die schilder met z'n Engelse naam, die zo verbonden is aan de Vlaamse zaak.
portret van Joe English

portret van Joe English

Sam Vanoverschelde maakte een tocht in het voetspoor van zijn overgrootvader en legde de weg af die Joe English destijds ook liep na de val van Antwerpen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Vanoverschelde maakte onderweg foto's die refereren of contrasteren met het beeld dat er 100 jaar geleden ook zou kunnen geweest zijn.

Aan het einde van WO I maakte Joe English een schilderijenreeks over de verwoestingen in Veurne met als titel 'De Mystische Stad'. Bij wijze van eerbetoon heet deze fototentoonstelling dan ook 'Mystisch Landschap'.

Nog te zien in het Museum aan de IJzer in Diksmuide tot 31 december. Alle informatie vindt u hier.

Reportage over Joe English

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.