Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wie was Robinson Crusoë ook alweer?

Wie was Robinson Crusoë ook alweer?Kunst & Cultuur

Het is dit jaar 300 jaar geleden dat Robinson Crusoë van Daniel Defoe verscheen. Het boek vertelt het verhaal van een man die van de zee droomde, maar de zee droomde duidelijk niet van hem. Het Passa Porta Festival wijdt verschillende evenementen aan de roman, die in deze tijden riekt naar kolonialisme en een westers superioriteitsgevoel. Maar hoe zat het verhaal ook alweer precies in elkaar?

Robinson Crusoë

Wie was Robinson Crusoë ook alweer?

Tijdens het Passa Porta Festival komt Robinson Crusoë tijdens verschillende evenementen aan bod. 

In de installatie Strange, surprising adventures  geven vijf illustratoren in even veel beeldverhalen een eigenzinnige kijk op Robinson Crusoë. De legendarische roman krijgt zo een kleurrijke, speelse én kritische update.

Voor de lezing Sur Robinson schreven vijf Franstalige auteurs een nieuwe tekst rond het personage Robinson en de mythologie die om hem heen hangt. Stripauteur Thierry Bouüaert maakt live tekeningen. 

In A stranger in the village nodigt de Belgisch-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet vier jongere collega’s uit om te praten over thema’s als xenofobie, (de)kolonialistisch denken en de omgang met ‘vreemdelingen’ in de groep. Inspiratie komt niet alleen uit Robinson Crusoë, maar bijvoorbeeld ook uit het essay A Stranger in the Village van James Baldwin en Four Women, een song van Nina Simone.

Het volledige festivalprogramma en alle informatie is terug te vinden via de website van het Passa Porta Festival

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.