Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Wildevrouw: Jeroen Olyslaegers op z'n best

Wildevrouw: Jeroen Olyslaegers op z'n bestKunst & Cultuur, Boek

Wildevrouw

Wie?

Jeroen Olyslaegers is schrijver en sater. Hij debuteerde in 1994 en schrijft zowel proza als theater. In 2016 bereikte hij zijn grote doorbraak met 'Wil', een roman die zich afspeelt in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wat?

Wildevrouw werd lang geleden aangekondigd. Onder meer via de boodschap, tijdens een Pompidou vanuit het Kunsthistorisches Museum in Wenen, in het kader van de Bruegel-expo, dat Dulle Griet een man was.

Via facebook volgde ik de ontstaansgeschiedenis van deze roman, een bewogen bevalling, want heel veel hing af van de research, gedaan door Jeroens bloedbroeder Stef Franck. Nu kwam die, als een bedreven amateurhistoricus, uit bij enkele revolutionaire bronnen en dus informatie, waarop de schrijver aan het werk kon.

Ik kan u gerust stellen, Wildevrouw bleef een vrouw, maar de aandacht gaat vooral naar Wildeman. Dat is Beer, herbergier van stiel, een noodlottig personage en vooral het slachtoffer van zijn eigen zelfbedrog. Een soort half lid ook van het Huis van Liefde, waartoe ook Abraham Ortelius en Willem Silvius hoorden, respectievelijk carthograaf en drukker. Een club die het ware geloof een private aangelegenheid vond. De mens vindt God wel in zichzelf. In die tijden was dat not done. Beer tapt wijn en bier terwijl hij op een bom zit, en dan moet een Wildevrouw nog haar entree doen. 

Wildevrouw focust op anderhalf decennium uit de 16de eeuw. Toen Antwerpen een snelkookpan was. Het bestuur liet godsdienstvrijheid toe omwille van het mercantiele, tot de spanningen tussen paapsen, lutheranen en calvinisten, in combinatie met een kleine ijstijd en het mislukken van de graanoogst de kat de bel aanbond. Het bestuur was machteloos, opgejaagd door de Spaanse koning en regentes Margareta Van Parma. Ongelijkheid was een grotere reden dan religie om in de uiterwaarden van Antwerpen de hagepreken te organiseren. In 1566 leidden al deze spanningen tot een massahysterie.

Waarom moet u dit lezen?

Wildevrouw sleurt je mee in de duistere krochten van de 16de eeuw. En doorheen een stad die zichzelf de duvel aandoet. Petje af voor deze literaire parel, een bezeten boek, door het verhaal en de taal. Kerst wordt mooi met dit boek onder de boom.

Praktisch?

Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers is verschenen bij De Bezige Bij

Chantal Pattyn

Podcast Pompidou - woensdag 9 december 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden