Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win alle symfonieën van Ludwig van Beethoven!

Win alle symfonieën van Ludwig van Beethoven!Blijf verwonderd!

Op 16 december vieren we de verjaardag van Ludwig van Beethoven. Eén dag later werd hij gedoopt. Dat vraagt om een verjaardagsgeschenk. Luister naar Iedereen Klassiek en win een cd-box met alle symfonieën!
Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim | Beethoven, the 9 symphonies (Warner Classics)

Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim | Beethoven, the 9 symphonies (Warner Classics)

Zondag 16 december 1770. Maria Magdalena, de echtgenote van Jean van Beethoven, bevalt van een zoon: Ludwig van Beethoven. Het kind had talent. Met zijn vader als leraar gaf Beethoven op 26 maart 1778 al zijn eerste concert. In de advertentie werd de kleine Ludwig naar voren geschoven als een wonderkind van nog maar zes jaar, ook al was Beethoven in 1778 ondertussen al acht. Je zoon als wonderkind promoten was tenslotte in die tijd een echte Mozart-trend. In het jaar van het eerste Beethoven-concert was Mozart ondertussen al tweeëntwintig.

Als tiener werd het ongeduld en de creativiteit bij Beethoven alleen maar groter. Beethoven publiceert in 1782 zijn eerste werk, negen pianovariaties op een mars van Ernst Christoph Dressler (WoO 63). In zijn geboortestad Bonn kon Beethoven aan de slag als hofmuzikant: ’s ochtends de religieuze diensten begeleiden op het orgel, ’s middags repeteren met de zangers, ’s avonds musiceren voor opera’s en concerten.

Met de hulp van prins Maximilian Franz trok Beethoven naar Wenen, waar hij meteen een beroep kon doen op het netwerk van vrijmetselaars en intellectuelen. Zijn eerste kennismaking met de Oostenrijkse hoofdstad was voor april 1787. De bedoeling was om bij Mozart les te gaan volgen, maar daar kwam nooit iets van in huis. Een brief stuurde Beethoven terug naar Bonn. Beethoven zijn moeder lag op sterven.

 

burgtheater

Vijf jaar later, in 1792, keerde Beethoven terug naar Wenen, om het te maken als componist en virtuoos pianist. Twee jaar na zijn aankomst in de hoofdstad, publiceerde Beethoven zijn eerste opusnummer waarmee Beethoven zich wou profileren als een volwaardig componist: een bundel van drie pianotrio’s. Op zijn eerste publieke concert in 1795 maakte het publiek kennis met een van z’n eerste pianoconcerto’s.

Met de financiële steun van de prins Karl von Lichnowsky kon de componist het zich permitteren om in Wenen te blijven én om op woensdag 2 april 1800 het Burgtheater af te huren voor een eigen Akademie, een concert dat je op eigen risico en op eigen kosten helemaal zelf organiseert. Naast muziek van Mozart en Haydn was ook Beethoven te horen in een nieuw genre: de symfonie.

De frustratie van een steeds erger wordende doofheid schreef Beethoven van zich af in zijn Heiligenstädter Testament. De suïcidale gedachten werden vertaald naar een unieke vorm van creativiteit, vol heroïek en eigenzinnige kracht. Wat Beethoven toen op papier zette, overstijgde alles en iedereen. Ook zou de dag van 22 december 1808 nooit meer hetzelfde zijn. Tijdens een benefietconcert in het Theater an der Wien werdmeer dan vier uur lang nieuwe muziek van Ludwig van Beethoven uitgevoerd. 1808 is het jaar van de Vijfde en Zesde symfonie, het vierde pianoconcerto en de prachtige koorfantasie. En het hoogtepunt van al die symfonieën? De top van een symfonisch landschap waarvan niemand wist dat die bestond? De negende natuurlijk. 

Ludwig van Beethoven is niet meer weg te denken uit onze muziekgeschiedenis. Als componist van onder andere 9 symfonieën, 32 pianosonates, 16 strijkkwartetten, 5 pianoconcerto’s en zelfs één opera, is Beethoven een sleutelfiguur geworden voor de romantiek. Muziek veranderde van gelegenheidsmuziek naar een maatschappelijk middel om een humanitaire boodschap te verkondigen. 

Luister op zaterdag 16 en zondag 17 december naar Iedereen Klassiek (13u - 15u) en maak kans op een cd-box met alle symfonieën van Ludwig van Beethoven (Daniel Barenboim, Staatskapelle Berlin - Warner Classics). Kunt u alle meesterwerken raden uit een kleine Beethoven-montage? 
Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.