Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Win een boek van fotograaf Latif Al Ani

Win een boek van fotograaf Latif Al AniKunst & Cultuur

Op zaterdag 22 juli komt Philippe Van Cauteren naar Belmondo om te praten over Latif Al Ani. En u kan een boek winnen dankzij onze wedstrijd.
Cover van het boek 'Latif Al Ani'

Cover van het boek 'Latif Al Ani'

Al Ani toonde de levendige Iraakse cultuur in al haar overdaad en complexiteit. Hij documenteerde het steeds westerser wordende alledaagse leven, de politieke cultuur en de industrie en maakte luchtfoto’s van Baghdad in opdracht van een Britse oliemaatschappij.

Onder het onderdrukkende regime van Saddam Hoessein werd Al Ani verplicht te stoppen met fotograferen en lange tijd bleef het stil rond de kunstenaar.

In 2015 werd Al Ani genomineerd voor de Nederlandse Prins Claus Prijs en toonde hij onder impuls van S.M.A.K.-curator Philippe Van Cauteren zijn werk in het Iraakse Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië. Die gelauwerde tentoonstelling focuste op het vroege werk van Al Ani, waarin hij laat zien hoe zijn land ongeduldig sprong naar de moderniteit terwijl het tegelijk bleef vasthouden aan de tradities.

Deze publicatie wordt ingeleid door een interview met Latif Al Ani door Tamara Chalabi, voorzitster van de Ruya Foundation in Irak. Het bevat ook een essay van de Iraniër Morad Montazami, curator Midden-Oosterse kunst van Tate Modern. Montazami plaatst het werk van Al Ani in de bredere context van de modernisering van Irak, architectuur, archeologie en de ontwikkeling van de fotografie en de beeldcultuur.

Belmondo

Belmondo is een zomers zaterdagochtendprogramma met tips om culturele evenementen te ontdekken.

Vanaf 1 juli, elke zaterdag van 10 tot 12u.

Presentatie: Nicky Aerts

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: belmondo@klara.be