Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen Sabam Jazz Awards

Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen Sabam Jazz AwardsJazz

Sabam heeft een hart voor jazz en onderstreept dit jaarlijks met de Sabam Jazz Awards. Op 5 juli 2018 reikte Minister van Cultuur Sven Gatz de awards uit tijdens het Gent Jazz Festival. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 Euro gaat naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde is voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 Euro verbonden.

Robin Verheyen is een veelzijdig talent

Robin Verheyen wordt door de jury beloond om zijn artistieke keuzes en veelzijdigheid als saxofonist. Als muzikant en componist beschikt hij over een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid. Ook in het buitenland gaat het hard en dit bleef niet onopgemerkt. “Het is super om deze prijs in België te mogen ontvangen, omringd door mensen die mij van in het begin gesteund hebben. Deze Sabam Jazz Award is een fijne bekroning voor een internationale carrière die hier begon”, klinkt het.

Niels Van Heertum beloond om grensverleggende attitude

Niels Van Heertum is een jong talent omwille van zijn grensverleggende attitude. De jury accentueert het pionierswerk dat Niels levert als euphoniumspeler, een minder bekend instrument binnen de jazz. Zelf benadrukt de winnaar de diversiteit binnen jazz: “Jazz heeft vele gezichten. Zelf heb ik me verdiept in vrije improvisatie en mengvormen met andere genres, traditionele jazz speel ik zelden. Blij dat de jury zulke keuzes waardeert."

De Sabam Jazz Awards zijn dit jaar aan hun negende editie toe. De prijzen worden afwisselend in beide gemeenschappen uitgereikt. Dit jaar worden twee muzikanten uit de Vlaamse gemeenschap gelauwerd. De jury bestaat uit Pieter Koten, Roel Vanhoeck, Toon Van Deuren, Wim Wabbes en Mik Torfs.

Wat zei de jury?

Robin Verheyen

“Veelzijdig talent dat zich laat gelden als uitmuntend muzikant, producer en componist binnen jazz en klassieke muziek.”??“Waardering voor zijn internationale carrière waarvan jongste album op een major label het bewijs is.”
“Naast de vele internationale projecten blijft Robin Verheyen verankerd in de nationale scene met zijn project TaxiWars en duurzame samenwerking met pianist Bram De Looze”
“Robin zijn artistieke keuzes getuigen steeds van een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid.”

Genomineerden: Jozef Dumoulin, Robin Verheyen, Ben Sluijs, Teun Verbruggen en Tuur Florizoone.

Niels Van Heertum

“Getuigt van een unieke, creatieve geest en grensverleggende attitude.”
“Eist een plaats op voor de euphonium in de wereld van de jazz, een niet-evident en minder bekend instrument. Niels levert pionierswerk op zijn instrument”
“Bouwt al verschillende jaren eigenzinnig en met veel durf aan een uniek parcours, dit als componist en muzikant”
“Waardering voor de brede carrière van deze muzikant. Niels is actief in diverse projecten binnen verschillende disciplines.”

Genomineerden: Thijs Troch, Niels Van Heertum, Gilles Vandecaveye, Elias Devoldere, Rob Banken en Hendrik Lasure.

Over Sabam Jazz Awards

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijs wordt gegeven aan een jazz muzikant die zich onderscheidt van zijn of haar tijdsgenoten op basis van carrière en verwezenlijkingen binnen het genre. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Naast een officiële erkenning wil Sabam actief bijdragen tot de carrière van jazz muzikanten. Zo wordt de geldprijs onder meer gebruikt voor de aankoop van instrumenten, studiotijd of workshops.
Als gevestigde waarde werden in het verleden artiesten als Manu Hermia, Peter Vermeersch, Laurent Blondiau, Bart Maris, David Linx, Kris Defoort, Fabrice Alleman en Fred Van Hove gelauwerd. Voor Jong Talent vielen Felix Zurstrassen, Bram De Looze, Antoine Pierre, Seppe Gebruers, Guillaume Vierset, Lander Gyselinck, Igor Gehenot en Janos Bruneel reeds in de prijzen.

Over Sabam

Sabam werd in 1922 opgericht door auteurs, vóór auteurs. Als privébedrijf int, beheert en verdeelt Sabam de auteursrechten die de auteurs toekomen. Ze is de tussenschakel tussen de scheppende kunstenaar en de gebruiker van de werken. Sabam staat garant voor een eerlijke vergoeding van de auteurs voor het gebruik van hun werken buiten de familiale kring.
Sabam heeft een multidisciplinair karakter. Als grootste culturele bedrijf in België vertegenwoordigt ze 41.000 auteurs en ruim 4 miljoen creaties. Sabam speelt een actieve rol in de cultuurverspreiding in binnen- en buitenland via de ondersteuning die ze biedt aan auteurs en het netwerk dat ze ter beschikking stelt. Sabam vertegenwoordigt zowel het Belgische als het internationale muziekrepertoire.

Over Gent Jazz Festival

Gent Jazz Festival ontstond 17 jaar geleden in het Gentse Gravensteen onder de naam Blue Note Records Festival, waarna het verhuisde naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van de Bijloke. Sindsdien ontpopte deze kleine rebel in het Vlaamse festivallandschap zich tot een jaarlijks meerdaags feest dat jazzliefhebbers verrast en nieuwkomers uitdaagt. Dit jaar loopt het festival van 29 juni t.e.m. 8 juli met grote kleppers als David Byrne van wijlen Talking Heads, Melanie De Biasio, Tom Jones, sterrengroep Hudson met o.a. Jack DeJohnette en John Scofield, Chico Freeman, Paolo Conte, Kandace Springs, Pharoah Sanders, The Roots en Selah Sue. De editie in 2019 vindt plaats van 11 t.e.m. 21 juli.

All that jazz

In All That Jazz laten we iedere dag tussen tien en elf de muziek spreken en vertoeven we in het gezelschap van de meest legendarische jazzhelden. U krijgt de beste momenten uit hun carrière aangevuld met schitterende liveopnames. Leun achterover en laat u onderdompelen in de broeierige, nachtelijke sferen van een echte jazzclub. De hele zomer lang, van maandag tot en met zaterdag om 22 uur.

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens van 22 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.

My Favorite Things

Deze zomer opnieuw op zondagavond: My Favorite Things. Lies Steppe peilt in de diepte aan de hand van een aantal favoriete platen en ontdekt gaandeweg wat haar gasten beweegt.

Presentatie: Lies Steppe

Samenstelling: Guy Peters

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Vanaf 30 juni 2019 elke zondag van 20 tot 23 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Round Midnight

Lies Steppe sluit de week af met een bedwelmende mix van historische jazzplaten en opmerkelijke heruitgaven.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke zondag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke maandag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.