Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise

WinterreiseBlijf verwonderd!

Winterreise. Een vijfdaagse zwerftocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’. Herbeluister hier alle wandelingen.
hoes boek Bostridge

hoes boek Bostridge

Chantal De Waele zocht de erudiete zanger, historicus en filosoof op in London. Het volledige gesprek is ook online te beluisteren,.

Jan Vermeulen neemt plaats aan zijn Tröndlin pianoforte en wijst ons in de partituur op de meest Schubertiaanse elementen uit Winterreise. Een mini- Schubertiade, een onderonsje tussen hem en de componist,.
Elke dag werpt een studiogast weer een andere blik op de liedcyclus, zoals de oudere en de jongere tenor. Zeger Vandersteene zingt Winterreise al meer dan 30 jaar, Gilles Van der Linden begon er vorige maand voor het eerst aan. In de lente van 2018 zet hij de liedcyclus op cd, samen met niemand minder dan Helmut Deutsch. Pianiste en begeleidster Inge Spinette stelt haar persoonlijke TOP 7 van favoriete uitvoerders voor, ook die is online te raadplegen.

Volgens Bostridge zit Winterreise, net als elk werk van de dichter Wilhelm Müller vol verborgen politieke boodschappen. Voor historische achtergrond van Wenen begin 19e eeuw kloppen we aan bij Geert Van Istendael. Filosofe Ann Meskens lijdt naar eigen zeggen aan een teveel aan verlangen. Hoe kijkt zij naar het fenomeen van de Wanderer? Wat doet het zwerven met de jongeman? En wat doet Winterreise met ons, nu al bijna 200 jaar lang?

1 jan : Zeger Vandersteene (lied 1 – 5)
2 jan : Gilles Van der Linden (lied 5 – 9)
3 jan : Geert Van Istendael (lied 10 – 14)
4 jan : Ann Meskens (lied 15 – 20)
5 jan : Inge Spinette (lied 20 – 24)

Het boek van Ian Bostridge is op dit moment niet meer te verkrijgen, hopen maar dat Hollands Diep toch nog met een herdruk komt. De vier laatste exemplaren waarop Klara de hand kon leggen zijn door Bostridge gesigneerd, ze gaan elke dag naar een zeer aandachtige luisteraar. Een collectors’ item.

Winterreise met Chantal De Waele van 1 tot en met 5 januari 2018, om 17u

ONLINE Gesprek met Ian Bostridge

Winterrreise – Schubert concertkalender

13 januari 2018
Gepland Schuberrecital van Till Fellner op13 januari is wegens blessure uitgesteld. Het eerste deel van de Schubertreeks zal in de lente van 2020 worden ingehaald. Het tweede deel zal zoals aangekondigd plaatsvinden op 24 mei.

14 januari 2018 om 15u
Winterreise door bariton Martijn Cornet en Abigail Richards, piano
Kerkpad 2 Muiderberg Nederland, ‘concert aan zee’ in een verwarmde kerk in de duinen

22 januari 2018
Handelsbeurs in Gent Pieter Jan De Smet en Ad Cominotto - klik hier voor meer informatie

23 januari 2018 om 20:00
Klara Live zendt het concert uit met Winterreise door Bostridge en Thomas Adès vanuit Carnegie Hall New York.

Zondag 28 januari 2018
Liederen van het najaar 1815, met o.a. 'Das Rosenband' en drie 'keltische' nummers van MacPherson (Ossian). Deel XXI van het titanen projekt Schubertreise, de uitvoering van de integrale Schubert liederen met de Ierse bas Conor Biggs en Michel Stas, piano, in DeFeniks, Mortsel (Antwerpen) om 20 uur. - klik hier voor meer informatie

10 maart 2018
Winterreise met Pavol Breslik tenor en Amir Katz piano, in de Munt om 20 uur. - klik hier voor meer informatie

24 mei 2018
Gepland Schuberrecital van Till Fellner op13 januari is wegens blessure uitgesteld. Het eerste deel van de Schubertreeks zal in de lente van 2020 worden ingehaald. Het tweede deel zal zoals aangekondigd plaatsvinden op 24 mei.

Winterreise - dag 1 met Zeger Vandersteene
Winterreise - dag 2 met Gilles Van der Linden
Winterreise - dag 3 met Geert Van Istendael
Winterreise - dag 4 met Ann Meskens
Winterreise - dag 5 met Inge Spinette

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be