Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise: onderweg met Ann Meskens

Winterreise: onderweg met Ann MeskensBlijf verwonderd!

Op 4 januari ontvangt Chantal De Waele de filosofe Ann Meskens, auteur van o.m. 'Eindelijk buiten: filosofische stadswandelingen.
Foto van Ann Meskens

Ann Meskens

Filosofe Ann Meskens herinnert zich niet meer het moment dat ze ‘Winterreise’ voor het eerst hoorde. “Wellicht lang geleden, bij mij thuis. Mijn moeder hield van klassieke muziek, al had ze er met vier kinderen weinig tijd voor. Soms heb je vanaf het eerste moment een coup de foudre met een werk, soms is het een langzaam opgebouwde vriendschap. Ik weet nog bijvoorbeeld waar en wanneer ik voor het eerst de derde symfonie van Górecki hoorde, of ‘The Köln Concert’ Keith Jarrett. Dat zijn blikseminslagen. De tweede trage manier geldt voor ‘Winterreise’.”

Of ze ‘Winterreise’ een meesterwerk vindt, zinnige argumenten heeft ze daarvoor niet: “Soms omarm je een werk, de redenen kunnen divers zijn, en dan is zulk werk ‘volgens mij’ een meesterwerk. Winterreise bestaat uit liederen, ik ben taalgevoelig, dus de taal en de kracht van de poëzie is voor mij een meerwaarde.”

Een voorkeursversie heeft Meskens niet. De pianoversie van Liszt kan haar ook bekoren, die pikte ze thuis ongetwijfeld op, want haar moeder hield erg van Liszt.

Als filosofe is ze altijd ook geïnteresseerd in de context waarin een werk ontstaat, de historische, sociale en zelfs politieke achtergrond, maar evengoed hoe een maatschappij daarop reageert. Ja, dan ben je bij Ian Bostridge wel aan het juiste adres. Voor de duiding van het fenomeen van de Wanderer en de Leiermann bijvoorbeeld.
 

Ik ben taalgevoelig, dus de taal en de kracht van de poëzie van 'Winterreise' is voor mij een meerwaarde.
Ann Meskens
Der Wanderer über dem Nebelmeer, Caspar David Friedrich
Der Wanderer über dem Nebelmeer, Caspar David Friedrich

Meer info over Ann Meskens vindt u hier.

lied 15, 16 en 17
lied 15, 16 en 17
lied 17 (vervolg), 18 en 19
lied 17 (vervolg), 18 en 19
lied 19 (vervolg)
lied 19 (vervolg)

Beluister hier het commentaar van Jan Vermeulen over Letzte Hoffnung. En Inge Spinette over de versie van Thomas Quasthoff.

Jan Vermeulen geeft commentaar bij Letzte Hoffnung
Inge Spinette beveelt Thomas Quasthoff aan

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be