Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise: onderweg met Gilles Van der Linden

Winterreise: onderweg met Gilles Van der LindenBlijf verwonderd!

Op dinsdag 2 januari ontvangt Chantal De Waele de tenor Gilles Van der Linden die Winterreise in de lente van 2018 op zal nemen samen met Helmut Deutsch.
Foto van Gilles van der Linden

Gilles Van der Linden

De jonge tenor Gilles Van der Linden hoorde ‘Winterreise’ voor het eerst bij vrienden toen hij 15 was. Een zeer bewogen opname met Peter Schreier en András Schiff. ‘Winterreise is een echt meesterwerk voor Gilles, omdat het “net als in de ambachten een statement is van iemand die zijn stiel beheerst. Het wonderachtige van het personage van de zwerver die een beetje van iedereen in zich heeft.”

Zijn favoriete opname is de versie van Christoph Prégardien en Andreas Staier uit 1997, “omdat het de eerste was die ik telkens opnieuw kon beluisteren.”

‘Winterreise. Anatomy of an Obsession’ van Bostridge is voor hem een fantastisch lexicon, een beetje de Google van ‘Winterreise’: “De analyse van elk lied kan je gebruiken om daarna zelf je eigen reis te creëren.”

Dit najaar voerde Van der Linden ’Winterreise’ uit samen met pianist Guy Vandromme in Testelt in het kader van Klankenstroom 2017. In april neemt hij ‘Winterreise’ op met Helmut Deutsch. Daarna volgen uitvoeringen in Duitsland, Frankrijk en hier in Vlaanderen.

De Nederlandse kunstenaar Anton Pieck schilderde in 1935 deze aquarel voor een bloemlezing uit Schuberts liederen van Lou van Strien. Dat is een beeld dat voor Gilles perfect de sfeer van ‘Winterreise’ weergeeft en hem steeds zal bijblijven.

‘Winterreise is een echt meesterwerk omdat het net als in de ambachten een statement is van iemand die zijn stiel beheerst.
Gilles Van der Linden
Anton Pieck, Winterreise
Anton Pieck, Winterreise

Meer info over Gilles Van der Linden vindt u hier

lied 5 en 6
lied 5 en 6
lied 6 (vervolg) en 7
lied 6 (vervolg) en 7
lied 7 (vervolg), 8 en 9
lied 7 (vervolg), 8 en 9
lied 9 (vervolg)
lied 9 (vervolg)

Beluister hier waarom Inge Spinette Helmut Deutsch opneemt in haar TOP 7 van Winterreise-uitvoeringen. En het commentaar van Jan Vermeulen bij Rückblick. 

Inge Spinette over Helmut Deutsch als begeleider van Jonas Kaufmann
Jan Vermeulen geeft commentaar bij Rückblick

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be