Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Winterreise: onderweg met Inge Spinette

Winterreise: onderweg met Inge SpinetteBlijf verwonderd!

Op vrijdag 5 januari ontvangt Chantal De Waele pianiste en begeleidster Inge Spinette, die haar persoonlijke top 7 van beste uitvoeringen van Winterreise voorstelt.
Foto van Inge Spinette

Inge Spinette

Pianiste Inge Spinette, sinds 1992 verbonden aan de Brusselse Muntschouwburg als begeleidster en repetitor, vormt al jaren een pianoduo met haar man Jan Michiels. Na haar hoger diploma piano in Brussel specialiseerde ze zich in Liedbegeleiding in de Guildhall School of Music and Drama in London-Barbican, o.m. bij de pianist Graham Johnson met wie ze ‘Winterreise’ uitgebreid besprak en doornam.

Dit was haar eerste kennismaking met wat ze een meesterwerk vindt. “Winterreise’ is een altijd weerkerend , tijdloos verhaal van een reis door het leven. Iedereen wordt wel eens afgewezen in de liefde. ‘Winterreise’ snijdt dieper, hier zien we een individu dat gemarginaliseerd wordt door de afwijzing van de maatschappij en verplicht wordt zich af te zonderen. Een verhaal dat door Schubert getoonzet wordt met eigenlijk eenvoudige maar zeer efficiënte middelen.”

Zelf houdt Inge erg van de versie van Dietrich Fischer Dieskau uit 1980, met Daniel Barenboim aan de piano, of de live-uitvoering die ze in 2004 in de Munt hoorde met bas-bariton Thomas Quasthof en Wolfgang Rieger: “op het hoogtepunt van hun carrière, doorleefd en in elke nuance perfect uitgebalanceerd. Aan het slot bleef het applaus minutenlang uit en iedereen in het publiek was aan het wenen. “

Uit het boek van Ian Bostridge onthoudt Inge de radicale ondertoon van Müllers ‘Winterreise’, die het verscheidene malen aan de stok kreeg met de censuur in Oostenrijk en de Duitse staten. (pp.253-254)

Volgend jaar op 1 juli brengt Inge Spinette Schuberts ‘Der Hirt auf den Felsen’ met sopraan Lore Binon en klarinettist Björn Nyman in Finland, tijdens ‘Musiikkia Ruovesi’, het Muziekfestival van Ruovesi.

Voor Inge Spinette vertolkt de aquarel die Dietrich Fischer-Dieskau zelf schilderde en gebruikte (wordt) voor de cover van de Deutsche Grammophon-CD van ‘Winterreise’ uit 1971 met pianist Gerald Moore, het best de sfeer van de liedcyclus.

'Winterreise’ is een altijd weerkerend , tijdloos verhaal van een reis door het leven.
Inge Spinette
Winterreise, Dietrich Fischer-Dieskau
Winterreise, Dietrich Fischer-Dieskau

Meer info over Inge Spinette vindt u hier.

lied 20 en 21
lied 20 en 21
lied 21 (vervolg), 22 en 23
lied 21 (vervolg), 22 en 23
lied 24
lied 24

Winterreise

Winterreise. Een vijfdaagse voettocht doorheen Schuberts meesterwerk met als gids het boek van Ian Bostridge ‘Anatomy of an obsession’.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Felicia Bockstael

Contact: winterreise@klara.be